Hurra för Bilen!

Söndag 28 oktober, firas Bilens Dag – en dag för att uppmärksamma vad bilen betyder för Sverige och svenskarna. Bilen är populär. 85 procent av hushållen i Sverige har tillgång till minst en bil. I mindre orter och på glesbygden är siffran 91 procent. Mer än var tredje svensk lever i ett hushåll med två bilar eller flera, och bland boende i småhus har hela 57 procent minst två bilar.

annonstopp_bilensdag_122mm

För många är bilen den ultimata frihetsmaskinen – den lägger makten över vårt resande i våra egna händer. I takt med att bilen blir allt miljövänligare och säkrare fortsätter det också att vara det självklara transportalternativet för den som själv vill bestämma över sin mobilitet.

– Bilen tar oss vart vi vill, när vi vill, utan att vi är beroende av andras tidtabeller och tursträckningar. Bilen gör att vi kan ta arbeten långt ifrån bostaden, eller bosätta oss utanför city. Den ger oss tillgång till ett mycket större utbud av varor och tjänster när vi kan välja vart vi ska handla istället för att vara hänvisade till närmsta butik. Det är frihet i vardagen, säger Charlie Magnusson, chef för opinion, press och samhälle på MRF.

64 procent av svenskarna anser sig vara helt eller ganska beroende för att vardagen ska gå ihop. Särskilt stort är behovet av bilen i Norrland. De som bor utanför storstäderna på andra håll i Sverige och barnfamiljer är också mer beroende av bilen än andra.

Bilen dominerar helt vårt resande, den står för 76 procent av persontransportkilometerna. Och bilarna blir allt fler. I slutet av förra året fanns över 4,8 miljoner personbilar i trafik i Sverige, en ökning med 77 549 under 2017.

– Det är glädjande att fler får tillgång till den frihet och trygghet bilen ger. Få möjlighet att bo var de vill, kunna ta ett arbete med bättre lön även om det ligger i grannstaden och uppmuntra barnen att fortsätta rida eller spela hockey även om ishallen bara har istider innan skolan eller stallet ligger långt borta. Bilen ger oss makten över vårt resande och vår tid, därför tycker vi den är värd att fira på söndag, säger Charlie Magnusson.

Varför bilens dag?

Bilens dag instiftades för åtta år sedan av bland andra MRF, för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage.


Bilens dag har en egen facebook-sida, välkommen in!
Dela via mail

Opinion

Infrastrukturpropositionen: fel prioriteringar och för lite resurser

Regeringen har nu lagt fram innehållet i infrastrukturpropositionen. Den presenterades som den största ekonomiska ramen någonsin...

Läs mer

P-debatt i DI

Det finns inga tecken på att behovet av mobilitet kommer att minska i framtiden och bilen...

Läs mer

Vägtrafiken dominerar i det svenska transportsystemet

Godstransportarbetet för kvartal 4 2020 har nu redovisats. Vägtrafiken stod för 11 180 miljoner tonkilometer, en...

Läs mer
Visa alla