Som en del av en förstudie av konsekvenser, problem, efter att Bilprovningen beslutat att upphöra med sin mobila besiktningsverksamhet i glesbygd vid årsskiftet, har Transportstyrelsen inlett en dialog med MRF och SFVF om alternativa lösningar.

– Kontrollbesiktning är en viktig samhällsservice. Att låta verkstäder utföra kontrollbesiktningen är en av flera möjliga lösningar som Transportstyrelsen försöker belysa i sin förstudie, berättar MRFs Joachim Due-Boje som deltar i dialogen från MRF.

Han förklarar vidare att med de krav på kompetens och kvalitetsuppföljningar som finns på besiktningstekniker samt besiktningskapacitet, kan kanske inte en, i regel liten, glesbygdsverkstad utföra en förordningsmässig kontrollbesiktning. Men det är något som Transportstyrelsens förstudie ska komma fram till.

– Om det skulle bli aktuellt med att låta verkstäder svarar för kontrollbesiktning, likt som i några av våra grannländer, kan Swedac-ackreditering för att släcka 2:or vara ett första steg för den verkstad som kan tänkas att bli aktuell, tror Joachim.

Aktuella orter där Bilprovningens mobila besiktningsanläggning kan komma att ersättas med verkstäder eller andra alternativ som utförare är: Gäddede, Tärnaby, Karesuando, Kiruna, Särna, Funäsdalen och Överkalix.


Joachim Due-Boje, ansvarig servicemarknad MRF
Skicka ett mejl till Joachim

Dela via mail

Bilverkstad

Skaffa egen el till företaget

Hur löser vi bäst laddning av elfordon när kraven från konsumenter och huvudmän ökar samtidigt som...

Läs mer

Säkerhetsstandard för arbete med elbilar

Arbetet med en branschgemensam säkerhetsstandard för arbete med elbilar pågår. Det handlar om att hitta bra...

Läs mer

Verkstäder utreds som besiktningsföretag i glesbygd

Som en del av en förstudie av konsekvenser, problem, efter att Bilprovningen beslutat att upphöra med...

Läs mer
Visa alla