Vi firar Bilens dag 28 oktober

Att röra sig fritt är en mänsklig rättighet. Därför firar vi bilens dag 28 oktober som är den officiella dagen för bilen och den fria rörligheten. Vi som står bakom detta anser alla att bilen gör livet friare, rikare och enklare. Tack vare bilen kan mobiliteten öka, något som är en förutsättning för ekonomisk utveckling, demokrati och högre livskvalitet.

Bilen är en våra viktigaste hushållsmaskiner, och en förutsättning för att vardagen – och samhället – ska fungera. Det har blivit än tydligare under den pandemi som drar över världen. Bilen är ett säkert och pålitligt transportmedel, oavsett om man måste ta sig till jobbet på udda tider, vill hålla sig ifrån rusningstrafiken eller plötsligt får ställa om semesterplanerna.

– Många har börjat arbeta hemma, men många fler har inte den möjligheten. Trängsel i lokaltrafiken är en betydande smittorisk, som oproportionerligt drabbar de som måsta vara på plats för att utföra sitt arbete – i synnerhet när resandet måste ske på fasta tider, säger Tommy Letzén, vd på MRF.

Det är bilen som varje dag tar 2,7 miljoner svenskar till arbetet och skolan, och det är bilen som gör att vi kan bo även på landsbygden. Hälften av svenskarna, 49 procent, skulle ha svårt eller mycket svårt att bo kvar i sin nuvarande bostad utan bil. Och 65 procent menar att deras levnadsstandard skulle försämras om hushållet skulle sakna tillgång till bil, oavsett bostadsort.

– Bilen är ett säkert och bekvämt transportmedel, särskilt när behovet av trygghet har ökat ytterligare under pandemin. När fler valde att semestra hemma eller inte kom iväg av annat skäl, blev bilens betydelse för vår fritid och rekreation uppenbar, konstaterar Tommy Letzén.

En stor majoritet av svenskarna, 64 procent, anser sig vara helt eller delvis beroende av bilen för att få vardagen att fungera. Mest beroende av bilen är boende i Norrland, boende utanför storstäderna och barnfamiljer.

– Bilen får helt enkelt livet att gå ihop, speciellt utanför storstäderna. Ska hela Sverige leva så är bilen en förutsättning och kommer så fortsätta vara. Därför tycker vi att bilen, och den fria mobiliteten, är värd att fira lite extra den 28 oktober, säger Tommy Letzén.

Bilens dag instiftades för tio år sedan för att uppmärksamma bilens betydelse för människan och samhället. Dagen uppmärksammas hos bilhandlare och motorentusiaster runt om i landet, och i svenska hem och garage – kanske med en biltur i höstsolen.


Bilens dag 28 oktober 2020

Det är upp till varje medlemsföretag att uppmärksamma temadagen 28 oktober. Från centralt håll bedrivs aktiviteter via hemsidan bilensdag.se och i sociala kanaler.

För mer information kontakta Charlie Magnusson, MRF, 08-701 63 16 charlie@mrf.se

Läs mer om Bilens dag här

Dela via mail

Bilhandel

AECDR nyheter från Bryssel 40/2021

Följ senaste nytt från MRFs lobbyorganisation - AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers) i...

Läs mer

Klimatbonus kommer trots budgetkaos

Vi har fått många frågor om den planerade utbetalningen av klimatbonusen till dem som köpt en...

Läs mer

Hur betydelsefull är bilen? Läs rapporten här

I samband med publiceringen av WSP-rapporten "Bilens betydelse för samhället" höll MRF tillsammans med Bil Sweden...

Läs mer
Visa alla