Lämna rätt information i bilannonserna

Använd inte generella friskrivningar vid annonsering! Kontrollera i stället noga vid annonsering att bilen verkligen har den utrustning som anges.

Att använda sig av utryck som ”Reservation för felskrivning” vid annonsering ger i de flesta fall inget skydd alls för säljaren. Det beror på att vad som skrivits i en annons blir bindande avtalsinnehåll (om inte säljaren i samband med avtalets ingående upptäcker felskrivningen och informerar om detta i avtalet).

Undantag från denna regel – då felskrivningen ändå inte behövs – kan vara avsaknad av utrustning på en bil som en konsument lätt kan se vid en okulärbesiktning; till exempel taklucka, skinnklädsel, stylingpaket med mera. I den nya konsumentköplagen som träder i kraft 2022 kommer dessutom alla typer av generella friskrivningar bli förbjudna. Det gäller till exempel även uttryck som ”befintligt skick” ”reparationsobjekt” (om inte MRFs VDN används – där ruta finns som tydligt anger varför bilen säljs som reparationsobjekt.


Vid frågor kontakta:
David Norrbohm, jurist MRF
Skicka ett mejl till David

Dela via mail

Bilhandel

AECDR nyheter från Bryssel 29/2021

Följ senaste nytt från MRFs lobbyorganisation - AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers) i...

Läs mer

AECDR nyheter från Bryssel 28/2021

Följ senaste nytt från MRFs lobbyorganisation - AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers) i...

Läs mer

Begagnatmarknaden – augusti 2021

Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på MRF, kommenterar begagnathandeln för augusti 2021.

Läs mer
Visa alla