Hållbara mobilitets- och transportlösningar, är temat för MRFs och Bil Swedens gemensamma Almedalsdeltagande 2018. De båda bilbranschorganisationerna satsar även i år på ett komprimerat deltagande i politikerveckan, 1-4 juli.


Vårt program i Almedalen

I år är det programmässigt än mer laddat än tidigare med tre tunga näringslivstoppar; Martin Lundstedt, AB Volvo, Henrik Henriksson, Scania, och Håkan Samuelsson, Volvo Cars, samt tre viktiga ministrar; Mikael Damberg, närings- och innovationsminister, Tomas Eneroth, infrastrukturminister, och Ibrahim Baylan, samordnings- och energiminister, och dessutom ett stort antal ledande experter i panelerna.

– Det är valår och transportmedelsindustrin, fri mobilitet och hållbara transportsystem är viktiga grundstenar för långsiktigt hållbar ekonomisk tillväxt och därmed vår framtida välfärd, säger Charlie Magnusson, ansvarig för press, opinion och samhälle på MRF.

 • Tisdag 3 juli: Martin Lundstedt, AB Volvo, kommer att medverka i ett seminarium kring frågeställningen ”Hur stärker vi svensk fordonsindustri”, i panelen ingår även närings- och innovationsminister Mikael Damberg.
 • Onsdag 4 juli: Henrik Henriksson, Scania, ingår tillsammans med samordnings- och energiminister Ibrahim Baylan i en seminariepanel som ska diskutera frågan ”Vägen till hållbara transportlösningar”.Slutligen och samma dag, 4 juli, Håkan Samuelsson, Volvo Cars, kommer tillsammans med bland andra infrastrukturminister Tomas Eneroth, att diskutera frågan ”Är Sverige redo för framtidens fordon?”.
 • Samtliga seminarier genomförs hos Campus Gotland, på högskolan i Visby.

Bilbranschens program under Almedalen 2018 – klicka här


Inbjudan Almedalen MRF-DEFA Seminarium – klicka här


– Eftersom det är valår och att bilen, bilismen och den fria mobiliteten hotas är det viktigt att berätta om dess betydelse för samhället, tillväxt och inte minst, välfärden, säger MRFs opinions- och Almedalsansvarige, Charlie Magnusson, och tillägger att förmodligen skulle ingen annan försvara bilismen om inte branschen gjorde det själv.

Charlie Magnusson, MRF, ansvarig opinion, press och samhälle

– Dessutom företräder vi två viktiga sektorer med närmare 160 000 anställda i Sverige. Det är dels den högteknologiska fordonsindustrin med några av landets allra tyngsta företag, dels motorbranschen med många samhällsviktiga SME-företag.

Han säger att MRF och Bil Sweden är etablerade och trovärdiga spelare i Almedalen sedan tidigt 2000-tal.
– På sedvanligt vis håller vi till i Högskolan i Visby, Campus Gotland. Nästan lika sedvanligt ställer Bil Swedens medlemmar ut bilar med den senaste teknologin – el och elhybrider i hamnen. På öppningsdagen, söndag 1 juli bjuder vi dessutom in till ett litet välkomstparty i ett tält på utställningsområdet, berättar Charlie.

Han berättar även att MRF och Bil Sweden i år begränsar sitt deltagande till 1-4 juli. Efter årets politikervecka kommer MRF och Bil Sweden att utvärdera framtida deltaganden. Något som alltid skett under senare år.

– Problemet är att få genomslagskraft med sitt budskap, det är många sändare och bruset är omfattande, men samtidigt finns det många intressanta mottagare på plats. För att nå effekt är det viktigt att ha starka sändare – vi har närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Volvo Cars Håkan Samuelsson, AB Volvos Martin Lundstedt samt Scanias Henrik Henriksson bland deltagarna i våra seminarier, berättar Charlie vidare.
Några axplock från seminarieprogrammet – rubrik och teman samt flertalet medverkande är klara. MRF kommer även att samarbeta med Sveriges Bussföretag i två seminarier, samt delta i en aktivitet tillsammans med Defa.


Alla seminarier är avgiftsfria och MRF-medlemmar är särskilt välkomna!

Almedalsveckans talarschema

 • Söndag 1 juli Ulf Kristersson, Moderaterna
 • Måndag 2 juli Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet
 • Tisdag 3 juli Jan Björklund, Liberalerna
 • Onsdag 4 juli Annie Lööf, Centerpartiet
 • Torsdag 5 juli Stefan Löfven, Socialdemokraterna
 • Fredag 6 juli Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna
 • Lördag 7 juli Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna
 • Söndag 8 juli Isabella Lövin, Miljöpartiet

Nytt från Opinion