Vi gör din röst hörd - MRF tycker - MRF

Vi gör din röst hörd – MRF tycker

Vår bransch påverkas dagligen av beslut som du inte är med och fattar. Hur klimatfrågan och teknikutvecklingen ställer nya krav, hur bilismen och drivmedel beskattas, hur infrastrukturen får eller inte får se ut. Det är bara ett fåtal exempel. En av MRFs viktigaste uppgifter är att vara där för din räkning och driva opinion. Vi har sammanställt de viktigaste frågorna som vi driver opinion kring i ”MRF tycker”.

Läs MRF tycker som pdf här

Bilen symboliserar personlig frihet. Något som vi värdesätter allt högre. Det speglas till exempel av att antalet bilar på våra vägar har ökat under det senaste året. Tack vare elektrifieringen samt ökad andel biodrivmedel minskar utsläppen från nya personbilar stort. Nära varannan nyregistrerad personbil var laddbar förra året – en siffra som ökar varje månad. Bilbranschen idag välkomnar satsningar på en fossilfri mobilitet. Vi ser att i framtiden går hållbarhet och bilkörning hand i hand. 

MRF vill lyfta fram vikten av att tänka, och agera, långsiktigt. Det gagnar ingen att ändra förutsättningarna för branschen och konsumenterna lite godtyckligt då och då. Även staten skulle tjäna påen långsiktig tanke kring skatteintäkter för att underlätta för en fossilfri framtid. 

  • Ekonomiska styrmedel som ger företag och konsumenter bättre möjligheter att välja fossilfria fordon.
  • En kraftig, pålitlig och snabb utveckling av laddinfrastrukturen i Sverige.
  • En politik och samhällsdebatt som genomsyras av förståelsen för bilens betydelse för både individen och företagandet men även samhället som helhet, där långsiktighet prioriteras framför populistiska beslut.

Människor måste kunna äga och köra bil för att klara sitt livspussel. Det måste helt enkelt skapas förutsättningar för en långsiktigt hållbar omställning både för privatbilister och en fungerande transportsektor. En uppmaning till alla politiker och andra makthavare; se till att ni kan övertyga oss “vanliga människor” att alla politiskt färgade pålagor på bilar och dess förare har en mening och ger resultat.


Anders Östberg, public affairs
Skicka ett mejl till Anders

Opinion

  • AECDRs ståndpunkt: Ett svar på EUs bilstrategi
    Bilbranschen i Europa förändras snabbt med elektrifiering, digitalisering och nya lagar för att nå klimatmålen. AECDR stödjer EUs ambitioner för hållbar och konkurrenskraftig mobilitet, men vi vill säkerställa rättvis konkurrens, skydda små och medelstora företag och bevara konsumenternas valmöjligheter. Bilhandlare och verkstäder spelar en viktig roll i omställningen till eldrivna fordon. 
  • Nya momsregler för lätta lastbilar
    Idag, 11 mars har Förenklingsrådet lämnat sitt första förslag till regeringen. Förslaget handlar om att företag ska få dra av momsen när de köper eller leasar lätta lastbilar. Det kan gynna många småföretag i olika branscher. Anders Östberg, opinionsansvarig på MRF kommenterar.
  • EU-kommissionen satsar på elbilar
    Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, har presenterat vilka satsningar som ska göras för att lyfta elbilsmarknaden och omställningen till en fossilfri fordonsflotta. Fokus ligger på ett göra det enklare för industrin med lättnader i regelverket samt en variant på elbilsstöd till privatpersoner. Vi summerar förslaget nedan.
  • Viktiga förändringar inom hållbarhetsrapportering
    Den 26 februari 2025 presenterade EU Omnibuspaketet, ett förslag som syftar till att förenkla hållbarhetsrapporteringen och minska den administrativa bördan för företag. Förslaget är ännu inte beslutat, vilket innebär att svenska företag fortfarande kan behöva rapportera för 2025 enligt nuvarande regler. Anders Östberg kommenterar.
  • AECDR välkomnar nytt initiativ för hållbar industri i Europa
    MRFs partner inom EU, AECDR, har gått ut med ett uttalande om det nya lagförslaget Clean Industrial ACT. AECDR stöder EUs nya lagförslag Clean Industrial Act, som ska stärka Europas konkurrenskraft inom hållbar teknik. Den gröna omställningen ger stora ekonomiska möjligheter, men för att Europas industri ska kunna konkurrera globalt behövs snabba och tydliga åtgärder.