Ändringar i MRFs Leveransvillkor för personbilar - MRF

Ändringar i MRFs Leveransvillkor för personbilar

Den tidigare överenskommelsen MRFs Leveransvillkor personbilar (Konsumentverkets diarienummer 2011/38) – upphör i och med detta att gälla.

Ändringar

En del strykningar av villkorstext som bara är en upprepning eller hänvisning till konsumentköplagen.

Förtydliganden vad gäller leveranstid och förbättrade villkor för bilhandeln vid leveransförsening, med anledning av en ändring i konsumentköplagen.

Förtydligande av vad som gäller när en bil skall tillverkas.
En bil som skall tillverkas enligt en kunds önskemål är alltid en specialleverans.
Vid en specialleverans är leveranstiden enligt villkoren normalt 16 veckor istället för 12 veckor (vilket gällde tidigare när ingen åtskillnad gjordes på om en ny bil var en specialleverans eller ej).
För vanliga nya lagerbilar är leveranstiden fortsatt 12 veckor som tidigare (om inget annat avtalats).
Vid försening får alltid säljaren rätt till en tilläggstid på minst 4 veckor istället för minst 2 veckor som gällde tidigare.

Tidigare begränsad rätt till hävning vid specialleverans borttagen p g a ändring i konsumentköplagen.
Förtydligande om trängselskatt i p 5 C.
Höjning från 500 kr till 1 000 kr vid prishöjning/prissänkning i p 6A.

Kommentar

Vet man som återförsäljare, redan vid avtalets ingående, att leveranstiden på en specialleverans är längre än 16 veckor är det viktigt att man i kontraktet åtminstone anger den ungefärliga leveranstiden överstiger 16 v. T ex om avtalet ingås i november 2014 och man vet att leverans först kan ske i april måste detta anges på kontraktets framsida med t ex v. 15 eller april 2015. Gör man inte detta blir man bunden av leveransvillkoren som föreskriver 16 v.