MRF bemöter utspel mot bilismen - MRF

MRF bemöter utspel mot bilismen

En betydande del, lejonparten sett till antal sidor, av planen avser bilen, bilismen och våra transporter samt hur de vill begränsa den tillväxtdrivande mobiliteten. Detta ska genom att det ska råda fossilfrihet 2030.

– Det är ett politiskt krypskytte som påbörjats. MP är ett starkt Stockholmscentrerat parti med 15-20 procent inom vissa valkretsar på Södermalm och i söderförort, medan ju längre ifrån Stockholm desto svagare blir sympatierna, konstaterar Charlie Magnusson, ansvarig för press, opinion och samhälle på MRF och vidhåller hur viktigt det är att bemöta politiska utspel som rör den fria mobiliteten.

Charlie spår att MP kommer att stigmatisera synen på bilen och bilismen ju närmare vi kommer valet. Det enkelt att angripa frågan och det går hem bland de egna väljarna och sympatisörerna, de redan frälsta, menar han.

I flera av landets större tidningar har dock Miljöpartiet etiketterats som ”bilhatare”, inte minst genom trafikborgarrådet i Stockholm, Dan Helldéns, utspel mot bilen och bilismen under det senaste året. Bland annat är förbud mot dieselbilar i Stockholms Innerstad ett verk av honom.

Nu får han dock eldunderstöd av partiledningen genom utspelet om fossilfrihet 2030. ”För att lyckas behöver transporterna effektiviseras och alternativen till fossildrift gynnas”, skriver språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin på DN Debatt.

De vill ”genomföra tydliga åtgärder för att produkter på marknaden ska bli mer hållbara, för att värna konsumenten, klimatet och stötta det svenska näringslivet som ofta ligger i framkant vad gäller hållbarhet”.

I en kommentar till debattinlägget påpekar Charlie Magnusson att det i grunden råder samsyn i frågan om att skapa långsiktigt hållbar mobilitet och ett långsiktigt hållbart transportsystem. Men däremot skiljer sig färdvägen dit. Han understryker också hur viktigt det är att inte låta utspelen passera förbi oemotsagda, men också att så strategisk split i debatten.

– För det första bör man ställa sig frågan hur regeringskollegan Socialdemokraterna ser på frågan, utspelet. Mobilitetsberoende frågor som jobb och tillväxt är centrala och bärande pelare i deras ideologi. Sedan måste vi agera tillsammans – det går snabbt och effektivt genom att läsa, lajka och dela våra inlägg i sociala medier, säger han.

Under senare tid har MRF spridit ett debattinlägg som bemöter Helldéns utspel i sociala medier. Det är undertecknat av MRFs vd Tommy Letzén och Jens Wetterfors, ordförande i MRF Stockholm.
Läs debattinlägget här

Charlie Magnusson, ansvarig press, opinion och samhälle
Skicka ett mejl till Charlie