Extrem bonus-malus-effekt i juni! - MRF

Extrem bonus-malus-effekt i juni!

För personbilar blev ökningen av registreringarna från förra årets juni hela 73 %, en extrem ökning med nästan 28 000 bilar. Juni slutade på 66 244 registrerade personbilar och vi har i Sverige aldrig varit i närheten av den volymen med registrerade personbilar på en månad tidigare.

Naturligtvis finns det en del osålda/olevererade bilar i dessa registreringar, vilket innebär att vi kommer att få se lägre registreringar än normalt de kommande månaderna. Detta trots att det också finns elbilar och elhybrids-bilar, som väntat på det nya bättre bonussystemet i bonus malus.

Ackumulerat är vi nu 17 % över rekordåret 2017. Prognosen för 2018 är 360 000 personbilar, en sänkning från rekordåret 2017 med 5 % och den prognosen står vi fast vid.

Om juni var extrem för personbilar så är det svårt att beskriva resultatet för transportbilar i juni. Det registrerades nu i juni nästan tre gånger så många transportbilar som i juni i fjol, 16 791, en ökning med otroliga 193 %. Naturligtvis all time high!

Bonus malus slår betydligt hårdare mot transportbilarna än mot personbilar, varför få transportbilar som finns i landet förblivit oregistrerade in i juli.

För de kommande månaderna kommer vi att få se en overkligt låg nivå av registreringar för transportbilar, men framåt hösten kommer det mesta att återgå till det normala igen.

Ackumulerat för transportbilar är vi nu 46 % över rekordåret 2017. Prognosen för 2018 är 54 000 transportbilar, en sänkning från rekordåret 2017 med 3 % och den prognosen står vi också fast vid. Prognosen för transportbilar är dock svårare att förespå än den för personbilar ett sådant här år.

Tunga lastbilar minskade med 6 % i juni jämfört med en stark junimånad 2017. Ackumulerat ligger vi nu på samma nivå som under fjolåret, som var ett rekordår. Prognosen för 2018 är 5 900 tunga lastbilar, en sänkning från rekordåret 2017 med 5 % och även denna prognos står vi fast vid.

Se statistiken för juni 2018 >>>

Johan Holmqvist UMJohan Holmqvist
bilhandelsansvarig MRF
Tel 08-701 63 22
Skicka ett mejl till Johan