Uppkopplade fordon, verkstadsrobotar, artificiell intelligens är några av de verkstadstrender som kommer att behandlas på världens största mässa och konferens för bileftermarknaden, Automechanika som arrangeras 11-15 september i tyska Frankfurt.

Vad behöver verkstäderna kunna för att klara av att reparera fordon i framtiden, det är den ledande frågan som årets Automechanika ska försöka ge svar på. Bland annat kommer framstående industripartners och aktörer från det främsta teknikledet att visa både 3D-printning av reservdelar och olika lösningar inom e-mobilitet.

Porsche AG kommer för första gången att visa delar av sin spjutspetsteknologi inom servicemarknaden som robotiserade reparationer och även en verkstadsrobot som är användbar i inom flera olika verkstadsmoment. Robert Bosch kommer att belysa konsekvenser av arbete med högvoltsmotorer och vilka krav som de kommer att ställa på auktoriserade/certifierade verkstäder. Lamborghini kommer att visa skadereparationer av nya material som kolfiber.

Dock är e-mobilitet och uppkopplade fordon det stora på årets Automechanika-mässa. Utvecklingen inom dessa områden tillsammans med nya ägarformer och affärsmodeller kommer att omfattande konsekvenser för hela servicemarknaden.

– I min egen framtidsspaning vill jag mynta ett nytt begrepp, ”smart bilverkstad”. Det är en genomdigitaliserad verkstad med förmodligen en enda gemensam digital plattform för allt från beställning, order, diagnos, uppgraderingar/fjärrstyrda reparationer, reservdelar till kundrelation/CRM samt bokföring/betalning, säger Joachim Due-Boje på MRFs verkstadssektion och tillägger att snart är vi där, vilket kommer visas på Automechanika.

Eftersom mässan arrangeras i flygknutpunkten Frankfurt, finns mycket goda förutsättningar att på egen hand göra en dagsbesök från, i stort sett, hela Sverige. Bland annat fungerar mässbiljetten även som tåg-/spårvagnsbiljett.

Bilverkstad

Rekrytera rätt – boka utbildningar våren 2019

MRF och Persona kan nu presentera utbildning i kompetensbaserad rekrytering. Utbildningen hålls av Rebecka Zimdahl, leg...

Läs mer

Rekrytera nya medarbetare!

Sök nya medarbetare på våra tre sajter! motorbranschen.se - mrf.se - blifordonstekniker.se

Läs mer

Färska juridikböcker för verkstad & bilhandel

MRFs nya utgåvor av juridikböckerna är här - En för bilhandel och en för servicemarknad. Böckerna...

Läs mer
Visa alla