Uppkopplade fordon, verkstadsrobotar, artificiell intelligens är några av de verkstadstrender som kommer att behandlas på världens största mässa och konferens för bileftermarknaden, Automechanika som arrangeras 11-15 september i tyska Frankfurt.

Vad behöver verkstäderna kunna för att klara av att reparera fordon i framtiden, det är den ledande frågan som årets Automechanika ska försöka ge svar på. Bland annat kommer framstående industripartners och aktörer från det främsta teknikledet att visa både 3D-printning av reservdelar och olika lösningar inom e-mobilitet.

Porsche AG kommer för första gången att visa delar av sin spjutspetsteknologi inom servicemarknaden som robotiserade reparationer och även en verkstadsrobot som är användbar i inom flera olika verkstadsmoment. Robert Bosch kommer att belysa konsekvenser av arbete med högvoltsmotorer och vilka krav som de kommer att ställa på auktoriserade/certifierade verkstäder. Lamborghini kommer att visa skadereparationer av nya material som kolfiber.

Dock är e-mobilitet och uppkopplade fordon det stora på årets Automechanika-mässa. Utvecklingen inom dessa områden tillsammans med nya ägarformer och affärsmodeller kommer att omfattande konsekvenser för hela servicemarknaden.

– I min egen framtidsspaning vill jag mynta ett nytt begrepp, ”smart bilverkstad”. Det är en genomdigitaliserad verkstad med förmodligen en enda gemensam digital plattform för allt från beställning, order, diagnos, uppgraderingar/fjärrstyrda reparationer, reservdelar till kundrelation/CRM samt bokföring/betalning, säger Joachim Due-Boje på MRFs verkstadssektion och tillägger att snart är vi där, vilket kommer visas på Automechanika.

Eftersom mässan arrangeras i flygknutpunkten Frankfurt, finns mycket goda förutsättningar att på egen hand göra en dagsbesök från, i stort sett, hela Sverige. Bland annat fungerar mässbiljetten även som tåg-/spårvagnsbiljett.

Bilverkstad

Biljouren första GBV-verkstaden inom VW-ledet

Godkänd Bilverkstad är en vattendelare för branschen mot konsument – de seriösa verkstäderna med fokus på...

Läs mer

Tag betalt för TPMS-inställning

Enligt uppgift kräver allt fler TPMS-system att en bilverkstad ska svara för återställandet efter hjulskiftet. Det...

Läs mer

Lagbrott inte en konkurrensfördel

Fordonsservice är en riskbransch för brottslighet kopplad till arbetslivet. Det menar Conny Svensson på Skatteverket och...

Läs mer
Visa alla