Kraftsamlingen kring motorbranschens rekryterings- och kompetensbehov fortsätter. Det är nu klart att generalagenten Toyota Sweden stöttar det branschgemensamma arbetet med Motorbranschcollege, MBC.

Globalt är Toyota en ledande fordonstillverkare inom el- och hybridteknik.

– Det är en självklarhet för oss på Toyota Sweden AB att stötta Motorbranschcollege. Vi har själva över 100 serviceverkstäder i Sverige och branschen står inför utmaningar när det gäller personalrekrytering. Genom Motorbranschcollege kan vi hjälpa till att förbereda och utbilda nya kolleger i branschen på bästa sätt för en optimal start i arbetslivet. Det är dessutom en kvalitetssäkring av utbildningen och vilket förstås kommer innebära bättre service och nöjdare bilägare i framtiden, säger Christian Norberg, vd Toyota Sweden AB i ett gemensamt pressmeddelande.

Motorbranschcollege är koncept för att höja kvaliteten och statusen på fordonstekniska utbildningar med arbetsgivarorganisationen MAF och fackförbundet IF Metall som huvudmän.

– Vi har redan börjat se att söktrycket har ökat på MBC-skolor, vilket är ett gott betyg för MBC, och vi har strax över fyrtio skolor som vill certifieras som MBC. Att ytterligare ett av de största företagen inom motorbranschen nu väljer att skriva under ett åtagande om att stödja utbildningarna är naturligtvis mycket glädjande och bidrar till att ytterligare stärka kvaliteten i landets transporttekniska utbildningar, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen – paraplyorganisation för arbetsgivarföreningar inom transportsektorn, däribland Motorbranschens arbetsgivareförbund, MAF, i samma pressmeddelande.

Även IF Metall välkomnar att Toyota Sweden engagerar sig i MBC.

– För oss i IF Metall är det avgörande att fordonsutbildningarna tar form i nära samarbete med engagerade arbetsgivare. Det kvalitetssäkrar utbildningarna, och det lägger en bra grund för våra framtida medlemmars jobbutveckling. Vi ser fram emot ett gott samarbete, säger Lina Skoglund, IF Metall.

För närvarande är åtta skolor med fordonsprogrammet certifierade som Motorbranschcollege. Ytterligare 32 skolor har ansökt om att bli MBC.

Bilverkstad

Årets stämmor med Maria Börjesson & Troed Troedson

Årets stämmoarrangemang äger rum 24-25 april. Denna gång på Sigtunastiftelsen i Sigtuna. Kallelsen till MRFs stämma...

Läs mer

MRF välkomnar arbetet mot osund konkurrens

Skatteverket arbetar mot osund konkurrens i bland annat motorbranschen, i år med särskilt fokus på den...

Läs mer

Godkänd Bilverkstad

Godkänd Bilverkstad kommer säkerställa den kvalitet som bilägaren har rätt att kräva av en fordonsverkstad. Alla...

Läs mer
Visa alla