Nyanlända med erfarenhet av att arbeta med fordon kan var en tillgång och därmed möjlighet för motorbranschen för att kunna lösa rekryteringsbehovet i storstäderna. Därför har MRF fördjupat samarbetet med Arbetsförmedlingen i Stockholm kring en 65 veckors vuxenutbildning till fordonsmekaniker där undervisning i fordonsteknik varvas med fördjupad SFI och arbetsplatsförlagd praktik.

Det är viktigt att medlemsföretagen engagerar sig. Därför arrangerar MRF den 21 mars en medlemsträff för Stockholmsdistriktet kring utbildningen.

– Välkommen till en informationsträff om den pågående bilmekanikerutbildningen för nyanlända i Stockholm. Det unika med denna drygt ettåriga utbildning är att SFI, (svenska för invandrare) integreras under hela utbildningstiden med yrkesutbildningen, vilket betyder att parallellt finns både språk- och fordonslärare på plats, berättar Joachim Due-Boje på MRFs verkstadssektion.

– Efter denna träff, och innan sommaren, skickar MRF Stockholm ut en inbjuden till ytterligare en rekryteringsträff för att du som MRF-företag eventuellt ska kunna erbjuda en praktikplats till någon eller några av studenterna, fortsätter Joachim.

Enbart i Stockholms län uppger branschen ett nyrekryteringsbehov av 1 200 personer fram till 2020. För hela riket är siffran 6 400 personer.

Tyngdpunkten, i antal, ligger på personbilsmekaniker men även lackerare, skadetekniker och lastbilsmekaniker efterfrågas, enligt Transportföretagens medlemsenkät.

Bilverkstad

Lagbrott inte en konkurrensfördel

Fordonsservice är en riskbransch för brottslighet kopplad till arbetslivet. Det menar Conny Svensson på Skatteverket och...

Läs mer

MRF gör omtag på Cecra

Frågan om SERMI, tillgången till bilens tekniska information avseende motorstyrning, säkerhet och stöldskydd, för icke märkesauktoriserade...

Läs mer

MRF Stockholm är Årets distrikt

MRF Stockholm är Årets Distrikt 2018. Beslutet om att belöna den ”nystart” som MRF Stockholm gjort...

Läs mer
Visa alla