Nyanlända med erfarenhet av att arbeta med fordon kan var en tillgång och därmed möjlighet för motorbranschen för att kunna lösa rekryteringsbehovet i storstäderna. Därför har MRF fördjupat samarbetet med Arbetsförmedlingen i Stockholm kring en 65 veckors vuxenutbildning till fordonsmekaniker där undervisning i fordonsteknik varvas med fördjupad SFI och arbetsplatsförlagd praktik.

Det är viktigt att medlemsföretagen engagerar sig. Därför arrangerar MRF den 21 mars en medlemsträff för Stockholmsdistriktet kring utbildningen.

– Välkommen till en informationsträff om den pågående bilmekanikerutbildningen för nyanlända i Stockholm. Det unika med denna drygt ettåriga utbildning är att SFI, (svenska för invandrare) integreras under hela utbildningstiden med yrkesutbildningen, vilket betyder att parallellt finns både språk- och fordonslärare på plats, berättar Joachim Due-Boje på MRFs verkstadssektion.

– Efter denna träff, och innan sommaren, skickar MRF Stockholm ut en inbjuden till ytterligare en rekryteringsträff för att du som MRF-företag eventuellt ska kunna erbjuda en praktikplats till någon eller några av studenterna, fortsätter Joachim.

Enbart i Stockholms län uppger branschen ett nyrekryteringsbehov av 1 200 personer fram till 2020. För hela riket är siffran 6 400 personer.

Tyngdpunkten, i antal, ligger på personbilsmekaniker men även lackerare, skadetekniker och lastbilsmekaniker efterfrågas, enligt Transportföretagens medlemsenkät.

Bilverkstad

BM bromsprovare på väg mot lösning

Det håller på att bli rätsida på bromsprovarna för tunga fordon från danska BM som haft...

Läs mer

Mindre än ett år kvar till Automässan

Nu är det hög tid att sätta en bock i kalendern för Automässan 2020. Mässan, som...

Läs mer

Åf-föreningarna i möte om Godkänd Bilverkstad

Kravet på en lägsta kvalitetsnivå på branschens verkstäder är viktigare än någonsin.

Läs mer
Visa alla