De politiska attackerna på bilen och bilismen fortsätter från i första hand Miljöpartiets sida. Ett parti som i riksdagsvalet fick 4,4 procent av rösterna. 

Allra senast, och kanske en av de allra brutalaste attackerna, svarade den kontroversielle riksdagsledamoten och tillika ledamot i trafikutskottet Lorentz Tovatt för. I en tweet med en nybilsannons som illustration skrev det tidigare språkröret för Grön Ungdom: ”Vad gäller sådana här företag så önskar jag inget annat än att de går i konkurs. Cyniska jävla klimathatare!”.

Företaget i fråga redovisade hur mycket högre skatten på nya bilar skulle bli efter årsskiftet och uppmanade därmed kunderna att köpa sin nya bil i år.

– Debatten är förenklad och känslostyrd, många gånger byggd på allmänt tyckande istället för verkliga och för frågan relevanta fakta, säger MRFs informationschef Charlie Magnusson och tillägger att Tovatt inte hade många rätt i sitt twitterinlägg.

– Det är samma utsläpp på en likadan bil i år som efter första januari nästa år, det är endast skatten som blir högre för en så kallad malusbil.

Men den här gången fick det inte passera oemotsagt ut i det offentliga samtalet. Utan Lars Beckman, moderat riksdagsledamot och tongivande inom Riksdagens Bilnätverk, snappade upp tweeten på volley och replikerade med en otagbar smash mitt på Tovatt genom ett debattinlägg i Expressen.

I inlägget ställde Beckman frågan om vilka ytterligare företag som Tovatt ”önskade livet ur”. Tovatt kröp, pudlade, om sin kontroversiella tweet, förklarade att han överdrev, spetsade till det, som det heter.

– Att hata bilen och bilismen har tydligen ett symbolvärde, men för att få ner våra utsläpp räcker det inte med att önska livet ur bilen, så enkelt är det inte, avslutar Charlie.

Lars Beckmans debattinlägg i Expressen 22 november: https://www.expressen.se/debatt/vilka-fler-foretag-onskar-mp-livet-ur/

Opinion

MRF bloggar

MRF ökar aktiviteten genom att kommentera och uppmärksamma händelser som rör motorbranschen och dess kunder. Kolla...

Läs mer

Politikernas syn på bilen och bilismen förändras

Synen på bilen och bilismens betydelse för det svenska samhället håller successivt på att omvärderas av...

Läs mer

Branschen bidrar till klimatmålen

Så har regeringen och dess stödpartier presenterat sitt förslag till klimatpolitisk handlingsplan. 132 punkter ska se...

Läs mer
Visa alla