Grundutbildningen i elsäkerhetsarbete vänder sig till många målgrupper. Gemensamt för dem är att de kommer att möta allt fler hel- eller delelektrifierade fordon i sitt arbete. För de flesta är el obruten mark, för att kunna jobba med det krävs rätt kompetens – el är som bekant riskfyllt.

För räddningspersonal har MSB tagit fram ett vägledningsmaterial för att använda vid räddningsarbete. För att andra grupper finns hemsidan och länkportalen www.elbilsinfo.se med grundläggande information samt länkar/kontaktuppgifter till fordonstillverkare med flera. Bil Sweden ansvarar för sidan och relevansen i dess innehåll.

På den senaste kursen hos BoJo i Mjölby deltog bland annat ett gäng bildemonterare från Frykmalms i Karlstad respektive Borås Bildemontering.
– De som kommer hit är jätteintresserade, men samtidigt är det svårt att ge svar på allt. Många har olika bakgrund, bildemonterare har en och skadegubbarna en annan. Sammantaget vill många veta vad de ska göra, handgripligt, samtidigt som kursen säger hur viktigt det är att läsa och följa instruktionerna, säger läraren Per Borg.

Deltagarna från de båda företagen förklarade att el- eller hybridbilar blir allt mer förekommande, men att det ännu inte är någon anstormning, och att kursen under Per Borgs ledning var bra:

– Jättebra utbildning, massor med ”news” för mig om hur vi kan göra vid arbete med batterier och sådant. Bra med informationen om hur man kopplar bort, säger Grzegorz Borowski, Frykmalms i Karlstad.

– Intressant i största allmänhet. Jag är helt olärd i ämnet eftersom det inte fanns när jag gick i skolan, menar kollegan Erik Andreasson.

– Kursen har varit givande, inte minst delen om elsäkerhet. En annan viktig punkt är vem som ansvarar för, och kommer att ge information om hur man kan gå till väga, sammanfattar Magnus Linden, Borås Bildemontering, kursdagen.

– Intressant i största allmänhet. Jag är helt olärd i ämnet eftersom det fanns inte när jag gick i skolan. Det är en bra kurs. Mycket har var ovisst för mig tidigare, men som jag nu har fått koll på. Man får ställa krav på arbetsgivaren framför allt på utbildning efter som allt är nytt för alla, Fredrik Johansson, Borås Bildemontering.

– Kursen har varit väldigt lärorik och bra. Särskilt intressant var del om säkerhet, det är viktigt att veta vad som gäller, avrundar Markus Cras, Borås Bildemontering.


För mer information kontakta:

Henrik Idermark
Tel 08-701 63 29
Skicka ett mejl till Henrik

Dela via mail

Bilverkstad

Skaffa egen el till företaget

Hur löser vi bäst laddning av elfordon när kraven från konsumenter och huvudmän ökar samtidigt som...

Läs mer

Säkerhetsstandard för arbete med elbilar

Arbetet med en branschgemensam säkerhetsstandard för arbete med elbilar pågår. Det handlar om att hitta bra...

Läs mer

Verkstäder utreds som besiktningsföretag i glesbygd

Som en del av en förstudie av konsekvenser, problem, efter att Bilprovningen beslutat att upphöra med...

Läs mer
Visa alla