Nyregistrering av personbilar tappar momentum - MRF

Nyregistrering av personbilar tappar momentum

Oktober 2020

Personbilar
Oktober har nått sin ände och vi kan konstatera att pandemins påverkan på bilförsäljning har avtagit under en tid. Ett varningens finger är dock att smittspridningen ökar igen i en så kallad andra våg och riskerar att slå mot bilförsäljningen i slutet av året. Den andra vågen hann aldrig påverka oktober i någon större omfattning, varför siffrorna bör betraktas med de ögonen. Vi kommer troligen att se en annan bild när vi ska summera novembers och decembers siffror.

Under månaden registrerades 28 147 personbilar, vilket betyder att vi tappade lite momentum från september och vi landar på minus 5,0 procent jämfört med oktober 2019. Ackumulerat summerar vi året så här långt till 230 791 registreringar, vilket är en nedgång med 16,8 procent mot föregående år. En procentuell nivå som vi nog tyvärr får svårt att hålla när nu landet åter får restriktioner för att begränsa effekterna av pandemin.

I fördelning mellan bränsletyper ser vi att dieselbilar tappar andelar och att laddbara bilar tar en ännu större bit av kakan, 36 procent av de registrerade bilarna under oktober var laddbara, vilket är rekord för en enskild månad.

Lätta lastbilar

Registreringarna av lätta lastbilar fortsätter att se en lägre nivå än 2019, om än lite mindre alarmerande. Under oktober registrerades 3 300 lätta lastbilar, vilket är 11 procent sämre än samma månad föregående år. Totalt från januari till oktober ser det fortfarande dystert ut, 23 892 fordon har registrerats, att jämföra med 28 687 fordon under 2019 (en minskning med 38 procent).

För lätta lastbilar är andelen dieseldrivna fordon fortsatt hög och antalet rena elbilar (BEV) summeras endast till 101, vilket är 3 procent av de registrerade fordonen.

Tunga Lastbilar (>16 ton)

Det registrerades 474 tunga lastbilar under oktober, vilket är 17,1 procent sämre än samma månad förra året. Efterfrågan finns därute, så det gäller att hålla uppe tempot i utrustning och påbyggnad av bilarna.

För året, så här långt, har vi skrapat ihop 4 042 registrerade tunga lastbilar, vilket är 27,1 procent sämre än föregående år. Huvudsaklig orsak till detta är nedstängningen av produktionen. Vi har nu två månader kvar och det återstår 758 fordon för att nå årets prognos på 4 800 tunga lastbilar, och det bör vara möjligt med nuvarande takt, även om julen påverkar de sista leveranserna.

OKTOBER 2020

Nyregistrerade personbilar
Modelltoppen
Dieselbilsregistreringar
Miljöbilsregistreringar
Länsstatistik, detaljerad
Länsstatistik, sammanställning
Privatimporterade bilar
Lastbilsregistreringar
Fordonsbeståndet
EU-statistik, personbilar
EU-statistik, kommersiella fordon
BIL Swedens nyregistreringsstatistik
BIL Swedens nyregistreringsstatistik, pb, fabrikat o modell

Observera att filerna med begagnade bilar, exporterade bilar och skrotade bilar numera ligger under “Begagnatmarknaden“.


Filer öppna enbart för MRF-medlemmar:

Orderingång personbilar & transportbilar
Äkta registreringar

 


Vid frågor kontakta
Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig MRF
Skicka ett mejl till Klaus