Hot om stämning allt vanligare

Tonen mot bilverkstäder blir allt hårdare. Fler kunder skriver och klagar, är missnöjda eller söker efter fel och brister i utförda arbeten, samt hotar med rättsliga åtgärder om inte verkstaden lyssnar till kundens klagan.

– Det finns en tilltagande trend med att även juridiska ombud, jurist- eller advokatbyråer, kopplas in redan i det första skedet. Det är inte heller ovanligt med hot om stämning i tingsrätten om inte verkstaden åtgärdar det som kunden anser är fel, konstaterar Joachim Due-Boje, servicemarknadsansvarig på MRF, som i rollen som fackexpert hanterar ärendena i nära samarbete med MRFs förbundsjurist, David Norrbohm.

Joachim säger att volymen med medlemsärenden där saker och ting ställs på sin spets, att det utan omsvep talas om att ”vi ses i tingsrätten”, redan från början ökar.

– Men en verkstad har inte bara skyldigheter utan även rättigheter, vilket många av de klagande väljer att bortse från. Vi har ett tydligt regelverk att följa som MRF-företagare. I grunden finns MRFs reparationsvillkor personbil och andra branschöverenskommelser med olika myndigheter, som tillsammans med MRFs stadgar och etiska regler är viktiga hörnstenar för hur vi ska hantera missnöjda och klagande kunder, förklarar Joachim.

Han säger också att motorbranschen är inte ensam om att ha olika branschpraxis som emellanåt inte alltid vid tillämpning ordagrant överensstämmer med vad lagboken eller andra tillämpliga regelverk skriver.

– Det är sådant som vi hjälper medlemmen med att förklara, men det viktiga är att verkstaden följer villkoren, dokumenterar och kommunicerar – inte minst – vid avvikelser. Gärna ett papper för mycket.

Joachim uppmanar dig som medlemsföretag att kontakta MRF i juridiska frågor.

– MRF finns till för dig som medlem, avslutar han.

Dela via mail

Bilverkstad

MRF välkomnar kontroller av oseriös verksamhet

Under de senaste två veckorna har Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket genomfört oanmälda inspektioner hos ett 80-tal...

Läs mer

MRF begär dispens för byte av dubbdäck

På grund av rådande pandemisituation, med kunder som inte vill eller kan byta däck på grund...

Läs mer

Försäkringsbolagen gör egna tolkningar av lagen

Försäkringsbolagen har börjat att regressa maskinskador på begbilar bakåt i värdekedjan. De gör det med stöd...

Läs mer
Visa alla