Ta höjd för långa leveranstider

Utöver att den pågående pandemin i sig har medfört längre leveranstider, så har det även den senaste tiden kommit rapporter om brister på så kallade halvledare och batterier. Detta har i sin tur medfört att flera biltillverkare både har fått senarelägga och minska produktionen, vilket givetvis kan medföra leveransförseningar.

I MRFs leveransvillkor (p.4) finns förbestämda leveranstider på 16 veckor för specialleverans (bil som tillverkas enligt kunds anvisningar/önskemål) och 12 veckor för övriga nya bilar. Vet du vid ordertecknandet att leveranstiden för den aktuella bilen är längre än t ex 16 veckor eller att leveranstiden är osäker, är det viktigt att ni särskilt på köpekontraktet tar höjd för detta med en längre leveranstid. Exempelvis, ”leverans cirka v 35” eller ”slutet av augusti 2021”.

Är leveranstiden mycket osäker går det ändå inte att utelämna den helt och hållet eftersom det mot konsument i vart fall enligt konsumentköplagen krävs att någon form av leveranstid avtalas.


Vid frågor kontakta:
David Norrbohm, jurist MRF
Skicka ett mejl till David

Dela via mail

Bilhandel

Nyregistreringar februari 2021 – vart är vi på väg?

Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på MRF, kommenterar februariregistreringarna.

Läs mer

Snabb utveckling mot hållbar mobilitet

Under 2020 sjönk koldioxidutsläppen från nya bilar mycket kraftigt. Från 120 g/km till 93 g/km, en...

Läs mer

AECDR nyheter från Bryssel 6/2021

Följ senaste nytt från MRFs lobbyorganisation - AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers) i...

Läs mer
Visa alla