Begagnatmarknaden - januari 2021 - MRF

Begagnatmarknaden – januari 2021

Januari 2021

Då kliver vi in i den första månaden till vad vi får hoppas är året då allt åter normaliseras till vad som nu blir normalt efter pandemin. Vi har dock en svagare start på året jämfört med fjolåret. Vi ska ha med oss att i januari 2020 visste vi ännu inte om vad COVID-19 var för något och handeln gick för fullt, det är något vi måste ha med oss i bedömningarna ett tag framöver. Antalet ägarbyten av begagnade bilar under januari summeras till 29 074, vilket är 6,2 procent sämre än januari 2020. Jämfört med januari 2019 är dock siffran 3,7 procent bättre.

En mindre men tydlig trend, är att de rena begagnathandlarna ökar sina marknadsandelar av bilhandelns totala försäljning på bekostnad av dem som också har nya bilar. Man ska ha i minnet att detta är en normal reaktion när nybilar går ned, med viss fördröjning börjar då nybilshandlarnas försäljning av begagnat att sjunka, eftersom deras inflöde av begagnade bilar i huvudsak är inbyten vid köp av ny bil. Förenklat kan man säga att när en topp nås i nybilsförsäljningen så vinner nybilshandlarnas begagnathandel på det och ett par år senare når toppen till begagnathandlarna som har en högre genomsnittlig ålder på sina bilar. D v s den rena begagnathandeln når i regel sina toppar och bottnar några år efter nybilstrenden.

Största märke i januari var som vanligt Volvo, följd av Volkswagen, men sedan har vi lite omkastningar i tabellen. I januari var BMW tredje största märke i begagnathandeln, följd av Audi, Toyota, Mercedes-Benz, Kia, Skoda, Renault och Ford i nämnd ordning.

Överlägset mest handlade årsmodell var 2017, vilket inte är så konstigt, det är ju 36-månaders leasingavtal som ska bytas mot nya som utgör säkraste inflödet i begagnathandeln hos nybilshandeln. Därefter följde årsmodellerna 2016, 2019, 2018 och 2015.

Tabellförklaring:
Nybilshandel: Är begagnathandel via de bilhandelsföretag som också säljer nya bilar.
Övrig bilhandel: Handel via bilhandlare som inte har nybilsförsäljning, d v s begagnathandlare.
Ej via bilhandel: All handel som sker mellan två företag, företag och privatperson eller mellan privatpersoner där ingen part är bilhandlare.

 

Öppna filer:

Exporterade personbilar

Skrotade personbilar

Enbart för MRF-medlemmar (komplett fil inkl län):

 

Vid frågor kontakta
Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig MRF
Skicka ett mejl till Klaus