Miljöbilar kan bli utan bonus

Pengarna för utbetalning av miljöbilsbonusar i bonus-malussystemet är slut och utbetalningarna är stoppade av Transportstyrelsen. Det betyder att man måste behålla bilen till dess utbetalning gjorts om man ska erhålla bonusen, vilket eventuellt kommer att ske först 2022.

Eftersom lagen anger att rätt till miljöbilsbonus är att ägarbyte inte har skett innan utbetalning (normalt 6 månader och 15 dagar) så skjuts denna tidpunkt framåt. Många tror nog att lagen anger att man måste behålla bilarna i 6,5 månader för att få bonus men så är det alltså inte utan gränsen går när utbetalning görs.

Det betyder att man måste behålla bilen till dess utbetalning gjorts om man ska erhålla bonusen, vilket eventuellt kommer att ske först 2022.
Fortsatt utbetalning förutsätter att regering och riksdag finner en finansiering.

Exempel
Om en elbil tagits ut som demobil 1 mars så har handlaren räknat med att sälja den strax efter 15 september (leveransdatum + 6,5 månader). Nu måste de välja på att behålla bilen (eventuellt till 2022) eller förlora bonusen. (upp till 70 000 kr/bil).


Vid frågor kontakta
Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig MRF
Skicka ett mejl till Klaus

Dela via mail

Bilhandel

AECDR nyheter från Bryssel 29/2021

Följ senaste nytt från MRFs lobbyorganisation - AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers) i...

Läs mer

AECDR nyheter från Bryssel 28/2021

Följ senaste nytt från MRFs lobbyorganisation - AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers) i...

Läs mer

Begagnatmarknaden – augusti 2021

Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på MRF, kommenterar begagnathandeln för augusti 2021.

Läs mer
Visa alla