Bilmarknaden – Är toppen nådd för begagnathandeln?

Den senaste statistiken för försäljningen av begagnade bilar visar en fortsatt minskning av sålda fordon för februari 2022. Jämfört med februari förra året såldes 16% färre bilar. Varje månad kommenterar Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på MRF, utvecklingen på bilmarknaden.

– Det är ett förväntat symptom, säger Klaus Silfvenius bilhandelansvarig på MRF. Begagnatförsäljningen har haft en glansperiod under pandemin. Priserna har ju också pressats upp av efterfrågan så att det blir en avmattning är nog förståeligt.

Laddbara fordon fortsätter dock att visa framfötterna, de står nu för knappt 20% av försäljningen. Att bilköparna nu väljer laddbara fordon även vid köp av begagnade bilar visar på det paradigmskifte som är på gång inom branschen. En annan tydlig slutsats är att nedgången i försäljning får främst drabbar mindre bilhandlare som har en månadsvolym på 150 bilar eller mindre. De största handlarna säljer fortfarande många begagnade bilar:

– Det är ändå en prestation av det stora företagen i branschen att alla utom en presterar bättre än marknaden, avslutar Klaus Silfvenius månadens analys av statistiken.

MRF gör nu en större satsning på bevakning och analys av begagnatmarknaden. Vi släpper varje månad rapporter och har viss statistik synlig på vår hemsida. För våra medlemsföretag finns även MRF Power BI, som erbjuder försäljningsstatistik för begagnade bilar där du har möjlighet att göra körningar som visar hur dina märken utvecklas jämfört med andra, per år eller per månad. Gå till Power BI här


Vid frågor kontakta
Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig MRF
Skicka ett mejl till Klaus

Dela via mail

Bilhandel

MRF söker projektledare med elfokus

Bilbranschen upplever de största förändringarna på decennier. Nya tekniker, nya sätt att köpa och äga bil...

Läs mer

Bilbranschen just nu – omvärldsspaning

MRF spanar kring bilbranschen just nu. Vad är på gång i vår bransch? Tommy Letzén och...

Läs mer

AECDR nyheter från Bryssel 33/2022

Följ senaste nytt från MRFs lobbyorganisation - AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers) i...

Läs mer
Visa alla