Bilmarknaden - Är toppen nådd för begagnathandeln? - MRF

Bilmarknaden – Är toppen nådd för begagnathandeln?

– Det är ett förväntat symptom, säger Klaus Silfvenius bilhandelansvarig på MRF. Begagnatförsäljningen har haft en glansperiod under pandemin. Priserna har ju också pressats upp av efterfrågan så att det blir en avmattning är nog förståeligt.

Laddbara fordon fortsätter dock att visa framfötterna, de står nu för knappt 20% av försäljningen. Att bilköparna nu väljer laddbara fordon även vid köp av begagnade bilar visar på det paradigmskifte som är på gång inom branschen. En annan tydlig slutsats är att nedgången i försäljning får främst drabbar mindre bilhandlare som har en månadsvolym på 150 bilar eller mindre. De största handlarna säljer fortfarande många begagnade bilar:

– Det är ändå en prestation av det stora företagen i branschen att alla utom en presterar bättre än marknaden, avslutar Klaus Silfvenius månadens analys av statistiken.

MRF gör nu en större satsning på bevakning och analys av begagnatmarknaden. Vi släpper varje månad rapporter och har viss statistik synlig på vår hemsida. För våra medlemsföretag finns även MRF Power BI, som erbjuder försäljningsstatistik för begagnade bilar där du har möjlighet att göra körningar som visar hur dina märken utvecklas jämfört med andra, per år eller per månad. Gå till Power BI här


Vid frågor kontakta
Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig MRF
Skicka ett mejl till Klaus