Bilmarknaden – Begagnathandeln tappar fart

Under mars månad bröts den stora uppgången för försäljningen av begagnade bilar som vi har sett sedan pandemin tog fart för drygt två år sedan. Det visar statistik som MRF tagit fram tillsammans med företaget Vroom. Jämfört med mars 2021 såldes det 20% färre begagnade bilar. Varje månad kommenterar Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på MRF, utvecklingen på bilmarknaden.

– Orsakerna är nog flera, säger Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig på MRF. Dels finns det helt enkelt en brist på bilar, dels givetvis en oro för framtiden till följd av kriget i Ukraina.

Efterfrågan på begagnade elbilar ökar dock, en allmän trend mot mer hållbar bilism samt de ökade bränslepriserna bidrar till det. Priserna på begagnade bilar har gått upp drygt 7% de senaste 12 månaderna.

– Vi tror på ytterligare prisuppgång bör komma på den svenska marknaden, fortsätter Klaus Silfvenius. Priserna på begagnade bilar i exempelvis Tyskland har ökat mer än dubbelt så mycket som i Sverige det senaste året.

De fem största aktörerna står för 25% av begagnatmarknaden, där VW Golf toppar försäljningslistan tätt följd av Volvo V60. Bland de laddbara fordonen är Kia Ceed och Tesla Model 3 populärast.

MRF gör nu en större satsning på bevakning och analys av begagnatmarknaden. Vi släpper varje månad rapporter och har viss statistik synlig på vår hemsida. För våra medlemsföretag finns även MRF Power BI, som erbjuder försäljningsstatistik för begagnade bilar där du har möjlighet att göra körningar som visar hur dina märken utvecklas jämfört med andra, per år eller per månad. Gå till Power BI här


Vid frågor kontakta
Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig MRF
Skicka ett mejl till Klaus

Dela via mail

Bilhandel

MRFs stämma 26 april

Välkommen till MRFs stämma 26 april kl 10.00-12.00 på Radisson Blu Arlandia Hotel. Stämmohandlingar kommer att...

Läs mer

AECDR nyheter från Bryssel 10/2023

Följ senaste nytt från MRFs lobbyorganisation - AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers) i...

Läs mer

Nominera dina kandidater. Bilbranschens Mäktigaste Kvinnor 2023!

För tredje året i rad utser vi nu Bilbranschens Mäktigaste Kvinnor. Välkommen att nominera fram till...

Läs mer
Visa alla