Lämna rätt information i bilannonserna

Använd inte generella friskrivningar vid annonsering! Kontrollera i stället noga vid annonsering att bilen verkligen har den utrustning som anges.

Att använda sig av utryck som ”Reservation för felskrivning” vid annonsering ger i de flesta fall inget skydd alls för säljaren. Det beror på att vad som skrivits i en annons blir bindande avtalsinnehåll (om inte säljaren i samband med avtalets ingående upptäcker felskrivningen och informerar om detta i avtalet).

Undantaget från denna huvudregel – där inte heller konsumenten har ngn egentlig undersökningsplikt – kan gälla avsaknad av viss utrustning som en konsument lätt kan se vid en okulärbesiktning; till exempel taklucka, skinnklädsel, stylingpaket med mera. Villkoret- ”reservation för felskrivning” kan även ses som vilseledande marknadsföring eller ett oskäligt villkor enligt lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden. I den nya konsumentköplagen (gäller köp gjorda från och med 1 maj 2022) är dessutom alla typer av generella friskrivningar förbjudna.


Vid frågor kontakta:
David Norrbohm, jurist MRF
Skicka ett mejl till David

Dela via mail

Bilhandel

MRFs stämma 26 april

Välkommen till MRFs stämma 26 april kl 10.00-12.00 på Radisson Blu Arlandia Hotel. Stämmohandlingar kommer att...

Läs mer

AECDR nyheter från Bryssel 10/2023

Följ senaste nytt från MRFs lobbyorganisation - AECDR (Alliance of European Car Dealers and Repairers) i...

Läs mer

Nominera dina kandidater. Bilbranschens Mäktigaste Kvinnor 2023!

För tredje året i rad utser vi nu Bilbranschens Mäktigaste Kvinnor. Välkommen att nominera fram till...

Läs mer
Visa alla