Transportbilarna får egen resultatlista - MRF

Transportbilarna får egen resultatlista

För första gången skapar vi en egen resultatlista för transportbilar, frågorna är dock de samma som för personbilar. Utöver Isuzu, Mercedes-Benz Transportbilar och Volkswagen Transportbilar som har varit med i personbilslistan tidigare kommer nu Peugeot Transportbilar, Opel Transportbilar, Citroën Transportbilar och Toyota Transportbilar samt nytillkomna Maxus att skapa denna nya lista.

Topplaceringen tar Isuzu som de senaste åren har slagits med Subaru om toppen i den tidigare kombinerade personbils- och transportbilslistan, de har genomgående höga betyg och signalen från återförsäljarna är entydig även i de öppna svaren, de bedöms som tydliga, enkla, lyhörda och har ett gott samarbete.

Andraplatsen tar Mercedes-Benz lika tydligt som Isuzu tar den första. Mercedes är bäst på tillgång på bilar och leveranstider och placerar sig i princip på andra plats i alla andra frågor, dvs en tydlig och stark prestation som inte misslyckas i något avseende.

Tredjeplatsen tillfaller Volkswagen Transportbilar, i deras material märks det att de haft ett kämpigt år. Betygen från handlarna pendlar mellan tredjeplats ned till mittensegmentet medan de faller än lägre när det kommer till tillgång på bilar och leveranser, något som dock är väl känt att det varit en uppförsbacke för Volkswagen det gångna året.

Det som är tråkigt att konstatera är att KW Bruun-gruppen tyvärr fortsätter att ha det kämpigt. Vi ska inte se resultatet som en känga mot dem utan i stället mana till samarbete och vi sträcker också ut en hjälpande hand om så önskas för ingen tjänar på att det inte råder goda relationer mellan generalagent och återförsäljare och dess märkesförening. Ett gott exempel i detta avseende får Audi vara där återförsäljarna ger högsta betyg till generalagentens ledning och för dess relationen mot återförsäljarföreningen, dvs det är beviset att det går att bibehålla goda relationer även om det inte är friktionsfritt i övriga delar av relationen.

Klaus Silfvenius

Bilhandelsansvarig MRF

Bara ett märke får godkänt för tillgång på bilar

Bilbristen och leveranstider på nya bilar slår igenom även för transportbilarna. Bara ett märke får godkänt, nämligen Mercedes. Komponentbristen har gjort ett kraftigt avtryck i enkäten. Allra sämst betyg när det gäller tillgången på bilar får Opel och Citroën. Inte mycket bättre klarar sig Peugeot och Volkswagen. Likadant ser det ut när det gäller betygen för leveranstidernas längd och precision. Fortfarande bara Mercedes som hamnar på godkänt. 

Isuzu och Mercedes håller sina löften

När det gäller nybilsförsäljningen finns en fråga om generalgenten fullföljer sina åtaganden eller håller avgivna löften. Det anser återförsäljarna att Isuzu och Mercedes gör. Däremot inte resten av märkena. Sämst på att hålla löften och fullfölja dem är Peugeot, Opel och Citroën.

Utmärkt samarbete med märkesföreningen

Isuzu-återförsäljarna anser att generalagenten har ett utmärkt samarbete med märkesföreningen. Även Mercedes-handlarna och VW transport-handlarna anser att generalagenten har ett bra samarbete. Mycket dåligt samarbete har däremot generalagenten för Peugeot och Citroën, i viss mån även generalgenten för Opel. 

Lyssnar dåligt på synpunkter om lönsamheten

Hur nöjd är du med din generalagents lyhördhet för dina synpunkter inom lönsamhet? Nöjd, säger Isuzu- och Mercedes transport-återförsäljarna. Lite missnöjd, säger Maxus-, Toyota-, Nissan- och VW transport-återförsäljarna. Klart missnöjda, framhåller Peugeot, Opel- och Citroën-handlarna.