Bilhandeln går bra men oroas för framtiden - MRF

Bilhandeln går bra men oroas för framtiden

Registreringarna av nya bilar visar på att det står ganska bra till där ute hos bilhandlarna, oktober månad visar en uppgång med över 10% mot samma månad förra året och sett över hela året så är det en uppgång med nästan 4%.

Mobility Swedens prognos för året pekar på 280 000 nya bilar och 45 000 lätta lastbilar vilket är väldigt högt. Begagnathandeln går som tåget, upp 12,4% jämfört med oktober förra året och ackumulerat är det också positiva siffror, drygt 2% bättre än 2022 så här långt.

– Vi har en ordentlig ökning inom framför allt laddbara fordon samtidigt som marknaden i sin helhet ökar, säger Klaus Silfvenius, bilhandelansvarig på MRF. Det borde innebära att det är på laddbart man ska satsa som handlare om man drar enkla slutsatser, vilket kan vara bedrägligt. Uppgången på laddbart är främst knuten till ett kraftigt ökat utbud av begagnade laddbara fordon.

När det kommer till bränslen ser vi tydliga förändringar i oktober. Bensin är största bränsle, diesel är fortfarande på andra plats men de bilar som drivs på fossila bränslen tappar stort gentemot laddbart. Hybrider är tredje störst, därefter elbilarna som nu utgör nästan 10% av marknaden, en ökning med 124% jämfört med oktober förra året. Gas, etanol och övriga bränslen utgör idag tillsamman under 1% av begagnatmarknaden.

Vad är det då handlarna fasar för? Dels går nybilsförsäljningen väldigt trögt i dessa ekonomiskt tuffa tider, dels har branschens interna orderstatistik vikt ner kraftigt. Enskilda handlare vi talat med pratar om stora tapp i orderingång.

– Inte förrän första räntesänkningen kommer kan vi vänta oss att kunderna återkommer till nybilshallarna, avslutar Klaus Silfvenius. Till dess gäller det att utöka begagnathandeln och ta hand om kunderna på verkstäderna.

Ackumulerat för 2023 så är Riddermark Bil största handlare av begagnade bilar med 8,2% av marknaden med Hedin som näst störst med 6,5%, sedan Din Bil med 5,7% Bilia 5,0% och Kamux 2,6%. Bland modeller så har Volvo V60 tagit tronen från Volkswagen Golf som mest sålda begagnade bilmodell, även Volvo XC60 flåsar Golfen i nacken. Därefter följer Passat, Volvo V90 och sedan Kia Niro som är den stora vinnaren som ökar i volym med över 100% för oktober (-23) mot oktober (-22).

MRF satsar på bevakning och analys av begagnatmarknaden. Vi släpper varje månad rapporter och har viss statistik synlig på vår hemsida. För våra medlemsföretag finns även MRF Power BI, som erbjuder försäljningsstatistik för begagnade bilar. Här har du möjlighet att göra körningar som visar hur dina märken utvecklas jämfört med andra, per år eller per månad.


MRF bevakar och analyserar begagnatmarknaden. För våra medlemsföretag finns MRF Power BI, som erbjuder försäljningsstatistik för begagnade bilar. Här har du möjlighet att göra körningar som visar hur dina märken utvecklas jämfört med andra, per år eller per månad.


Vid frågor kontakta
Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig MRF
Skicka ett mejl till Klaus