Svensk forskning om bilverkstäder - MRF

Svensk forskning om bilverkstäder

Tolv miljoner statliga forskningskronor från det strategiska fordonsforskningsprogrammet, FFI, har Volvo Technology fått till att arbeta fram ett underlag till nya koncept för effektivt underhåll av hållbara transportlösningar, det vill säga tunga fordon, med fokus på nya drivlinor och autonoma, uppkopplade och självkörande, fordonslösningar.

Enligt den beviljade ansökan till innovationsmyndigheten, Vinnova, ska detta ske genom integrerat informationsflöde i verkstaden och genom att använda uppkopplade verkstadssystem, exempelvis kollaborativ robot, verktyg, reservdelshantering och resurshantering. Enligt ansökan kommer åkeriernas (Postnord i projektet) också att vara en del av den uppkopplade verkstaden. Förutom att transporteffektiviteten förväntas öka, så kommer även arbetsmiljön i verkstaden att förbättras, enligt de sökande.

Volvo Tech kommer att gå in med minst lika mycket pengar (eller arbetstid) i projektet som de beviljade statliga forskningsmiljonerna. Även forskare inom industriellt ekonomi vid Chalmers Tekniska Högskola kommer att delta i projektet.