”Det är skillnad på hjul och däck” - MRF

”Det är skillnad på hjul och däck”

Det är MRF:s servicemarknadsansvarige Joachim Due-Boje som svarar verkstadsägaren Göran i Stockholm, vars berättelse är den här:

Joachim Due-Boje, servicemarknadsansvarig MRF

”För ett litet tag sedan ringde en BMW-ägare och ville ha en snabb tid för skifte till sommarhjul. Kunden skulle till Tyskland där det redan var vår. April är ju en månad där alla verkstäder inte bara kämpar med hjulskiften, vanliga jobb är ju bokade också, men vi fixade en tid klockan sju morgonen dagen därpå. Den unge mannen kom in, något försenad på två hjul med sin fräsiga BMW på utsatt tid. Följande dialog utspelades i vår kundmottagning:

– Tjena, jag har bokat tid för att byta däck.

– Eh, hej, vi har en bokning på ett hjulskifte på en BMW, är det din?

– Ja, just det.

– Men har du dina sommarhjul med dig?

– Ja, de ligger i bakluckan.

– Men är det lösa däck eller är det kompletta hjul?

– ??

I bakluckan låg naturligtvis lösa sommardäck som han stolt visade upp, suck. Vi lovade att byta däcken på de fälgar som satt på bilen med en liten prisjustering. Vi frågade om bilen var utrustad med hjullås. ”Ligger på sin plats i bakluckan”, sa bilägaren malligt.

På eftermiddagen började vi skruva av hjulen; alla utom höger fram lossade snällt. Låsbulten med det unika mönstret ville inte lossa. Vi tog fram storsläggan och värmde, bankade och slog. Jag fick inte tag i kunden för att berätta att vi var tvungna att svetsa på en mutter för att få loss låsbulten.

När bilen skulle hämtas blev ägaren förbannad över att vi dels hade förstört hans låsbult, dels att vi ville ha 475 kronor för besväret, totalt 1 625 kronor (lovat pris var 1 200 kronor). Eftersom jag har varit med ett tag informerade jag att om ingen betalning sker så blir det ingen bil. I protest betalade mannen.

Några dagar senare kom ett krav på 1 500 kronor för en ny låsbultsats inklusive arbetet på 475 kronor, och naturligtvis ett hot att gå vidare om vi inte betalade tillbaka. Vad ska jag göra?”

 

Svar:

När du ringde mig var det inte första gången som ett telefonsamtal med historier som denna dök upp.

I ”Verkstadens reparationsvillkor”, punkt 6 tilläggsarbete, står bland annat: ”Om kunden inte kan nås är verkstaden ändå skyldig att utföra ett tilläggsarbete om arbetet inte kan uppskjutas utan fara för allvarlig skada för kunden.” Vidare i samma stycke står det att verkstaden har rätt till skälig ersättning med hänsyn till arbetes art, dock högst 15 procent och max 3 000 kronor på lovat pris. Naturligtvis ska du stå på dig. Med formeln ovan skulle det bli 180 kronor (15 procent x 1 200 kronor). Om bilägaren går till ARN finns det dock en risk att de ger konsumenten ett bifall på 295 kronor.