Nyreg - juni 2019

Klaus Silfvenius, ny bilhandelsansvarig på MRF, kommenterar juni månads nybilsregistreringar;

Registreringen av nya personbilar i juni landade på 31 830, vilket är i nivå med vad som registrerades i maj och tyder på en fortsatt svag avmattning av marknaden. Vi kan inte jämföra siffrorna mot 2018 då juni förra året påverkades extremt av bonus-malus-systemets införande. Tittar vi lite mer på historiska siffror, bör juni vara något högre än maj, men årets registreringar är fortfarande bra historiskt sett. Av ovan nämnda skäl kan inte heller halvårssiffrorna jämföras mot föregående år, utan de siffrorna kan vi möjligen läsa ut i julisiffrorna. Den verkliga effekt ser vi dock först när vi har augustisiffrorna.

Registreringen av bensindrivna bilar i juni var drygt 17 000, vilket är en svag ökning mot maj och innebär att de inte riktigt tar volym i juni för att följa den historiska marknadssvängningen.

Största ökningen ser vi, inte oväntat, bland elbilarna som ökar med 36 procent från maj månad och med 400 procent från juni 2018, dock fortfarande på låga nivåer. De 1 673 elbilarna utgör ca 5 procent av försäljningen i juni.

I princip samma marknadsandel hade laddhybriderna i juni, 1 744 st, vilket är en svag uppgång sedan maj, ganska lik bensinbilarna. Jämfört med maj föregående år sä är volymen mindre, men här vet vi att efterfrågan är större än tillgången, bl a på grund av WLTP-certifieringar som innebär att vissa bilar inte är tillgängliga eller tillgängliga i mindre volymer än efterfrågan.

Huvuddelen av avmattningen som nämns i totalvolymen ovan kan vi se i dieselbilssegmentet som i juni hamnar på 10 462 nyregistrerade dieselbilar, en nedgång med 7,5 procent mot maj månad.

Registreringarna av transportbilarna under juni månad uppgick till 4 532, vilket är något mer än i maj. Dock ska registreringen av transportbilar öka i juni jämfört med maj om den historiska trenden ska följas. Den uppgången orkar registreringarna inte riktigt med att följa.

Nedgången för året har dock varit större för transportbilarna jämfört med föregående år t o m maj månad. Sett ur det perspektivet är junisiffrorna starkare än tidigare månader. Av samma skäl som nämnts ovan för personbilar, är det inte möjligt att jämföra med 2018 års junisiffror.

Registreringarna av tunga lastbilar ökar starkt i juni och under året jämfört mot 2018. I juni 2019 blev registreringarna 1 169, vilket är 123 procent mot juni 2018. Under första halvåret 2019 är registreringarna 4 045, vilket är en ökning med 32 procent mot första halvåret 2018. Det är siffror som kraftigt överskrider allt vi har de senaste 5 åren.

 

JUNI 2019

Nyregistrerade personbilar totalt
Modelltoppen
Dieselbilsregistreringar
Miljöbilsregistreringar
Länsstatistik, detaljerad
Länsstatistik, sammanställning
Privatimporterade bilar
Lastbilsregistreringar
Fordonsbeståndet
EU-statistik, personbilar
EU-statistik, kommersiella fordon
BIL Swedens nyregistreringsstatistik
BIL Swedens nyregistreringsstatistik, pb, fabrikat o modell

Var vänlig observera att filerna med begagnade bilar, exporterade bilar och skrotade bilar numera ligger under “Begagnatmarknaden”.

Filer öppna enbart för medlemmar:

Orderingång personbilar & transportbilar vecka 26

Äkta reg “släpar” alltid en månad efter.

 

 

Dela via mail

Bilhandel

Begagnatmarknaden står stabil

Försäljningen av begagnade bilar i november ökar med knappa 5% jämfört med samma månad 2022. Bensin och diesel fortsätter att tappa, elbilar däremot ökar med nästan 100% och utgör nu ca 10% av begagnatmarknaden. Även laddhybrider och elhybrider ökar kraftigt.

Webbinar om nya Wayke Dealer 5 december

Tisdag 5:e december kl. 10:00-10.30 kommer Wayke att hålla ett webbinar där du får veta allt...

Läs mer

Tesla och den fackliga konflikten – FAQ

Många verkstäder undrar hur de skall hantera den pågående Teslastrejken. Här nedan finns frågor och svar...

Läs mer
Visa alla