Nyreg augusti 2020 - MRF

Nyreg augusti 2020

Personbilar

Under augusti fick vi se en återhämtning av nybilsregistreringarna, 25 522 personbilar registrerades, vilket är
3 955 färre än vad som registrerades samma månad 2019 som dock var en väldigt bra registreringsmånad. Nedgången var 13,4 procent, vilket är på en betydligt bättre nivå än vad vi har registrerat hittills i år, 173 925 bilar, -21,3 procent. Uppgången under augusti får ses som ett positivt tecken, definitivt om vi tar begagnathandeln i beaktande som under juli gick upp med över 20 procent.

Vi har ju spekulerat i om uppgången av begagnathandeln under 2020 har varit att kunderna gått från nya bilar och istället valt att köpa begagnat men det ser inte ut så i detta skede, men osvuret är bäst.

Bäst utveckling hittills i år har Porsche stått för som ökat antalet registreringar med 24,1 procent, följda av Hyundai +12,2 procent, Land Rover +8,5 procent, Kia -2,4 procent och Audi -8,6 procent.

Andelen laddbara bilar fortsätter att ha en stor andel, 29 procent i augusti, vilket givetvis är skyhögt över augusti föregående år som hade en andel om 8,9 procent. Av de nu levererade laddbara bilarna utgör laddhybrider (PHEV) den avgörande delen, 20,7 procentenheter och elbilar (BEV) 8,3 procentenheter. Ackumulerat för året så här långt är andelen laddbara bilar 26,9 procent varav PHEV står för 19,6 procentenheter och BEV för 7,3 procentenheter.

De mest registrerade hybridmodellerna hittills i år är Volvo S/V60, VW Passat GTE, Volvo XC60, Kia Niro och Kia Optima. Bland elbilarna utgörs toppen av Tesla Model 3, Kia Niro, Renault Zoe, Audi E-tron och Hyndai Kona.

Lätta lastbilar

För transportbilar ser vi tyvärr ingen ljusning. Antalet registrerade lätta lastbilar under augusti blev 2 881, vilket är 51,3 procent sämre än samma månad 2019.

Totalt har endast 16 996 lätta lastbilar registrerats i år, vilket är 47,5 procent sämre än förra året, alltså näst intill en halvering.

Nedgången är generell och alla märken utom Opel, +6,7 procent, visar negativa siffror på mellan -29 procent och -78 procent för årets första åtta månader.

Tunga Lastbilar (>16 ton)

På den tunga sidan kom en glädjande vändning i registreringssiffrorna. 325 lastbilar registrerades, vilket är en ökning med 12,1 procent mot samma månad föregående år.

Eftersläpningen är dock kraftig efter att tillverkarna stängt ned helt ett antal veckor, så för året är registreringarna endast 3 116, vilket är hela 31,1 procent sämre än förra året. I siffrorna för året kan vi nog till en del läsa resultatet av de olika ländernas agerande i pandemin. Svenska tillverkare har tappat minst, Scania -26,3 procent och Volvo -28,4 procent medan de andra har ett större tapp, MAN -37,3 procent, MB -50,0 procent och DAF -58,4 procent. Att det är hela orsaken är väl tveksamt, men det kan nog ha påverkat.

 

AUGUSTI 2020

Nyregistrerade personbilar
Modelltoppen
Dieselbilsregistreringar
Miljöbilsregistreringar
Länsstatistik, detaljerad
Länsstatistik, sammanställning
Privatimporterade bilar
Lastbilsregistreringar
Fordonsbeståndet
EU-statistik, personbilar
EU-statistik, kommersiella fordon
BIL Swedens nyregistreringsstatistik
BIL Swedens nyregistreringsstatistik, pb, fabrikat o modell

Observera att filerna med begagnade bilarexporterade bilar och skrotade bilar numera ligger under “Begagnatmarknaden”och ligger en månad efter.


Filer öppna enbart för MRF-företag:

Orderingång personbilar & transportbilar
Äkta registreringar (kommer i slutet av månaden)


Vid frågor kontakta
Klaus Silfvenius, bilhandelsansvarig MRF
Skicka ett mejl till Klaus