Alla GA-intervjuer 2024 - MRF

Alla GA-intervjuer 2024

Totalt 20 personbilsmärken är med i årets generalagentenkät. Här intervjuar vi både representanter för generalagenter och återförsäljare som kommenterar resultaten.

1Överst på pallen – igen

Subaru kan hissa flaggan högt i år igen och står kvar överst på pallen för andra året i rad, en bedrift som kan betecknas som enkel, rolig och lönsam, enligt företagets ledord. “Vi jobbar vidare på samma sätt som vi gjort tidigare, försöker lyssna på återförsäljarna, komma till kompromisser som tjänar båda sidorna och som är bra för alla”, säger Filip Frennby.

2Jämnhet som ger resultat

Det blir en ny pallplats för Mazda i årets enkät. I fjol kom vd Klaus Oest och hans vapendragare på tredje plats. I år blir det ett litet avancemang till andra plats trots att index faktiskt faller tillbaka något. “Personligen tycker jag att det är väldigt viktigt att hålla löften och därför blir jag extra glad åt betyget på den frågan”, säger Klaus Oest.

3Kniper sista pallplatsen

Cupra är nykomlingen som redan andra året kör in på bronsplats. Trots tunga investeringar i nytt bilhallskoncept gör återförsäljarna tummen upp. “Det är ju självklart att vi är supernöjda med det här resultatet. Samarbetet som vi haft under många år med återförsäljarföreningen, alla de diskussioner vi haft, med mycket ”ge och ta”, det samförstånd vi uppnått och den plan vi tillsammans har lagt – allt detta har lett till det goda resultat som vi nu ser”, säger Per Brinkenberg.

Dela via mail

Bättre och sämre än index

Nio märken har förbättrat sitt index jämfört med i fjol, medan tio märken har försämrat sitt index.

Bättre än index

De här märkena har procentuellt förbättrat sitt placeringsindex jämfört med i fjol.

MärkeÖkning (%)
Peugeot55,6
Opel43,8
VW17,1
Seat11,1
Citroën10,2
Cupra8,8
Skoda4,2
Audi2,6
Siffrorna anger de procentuella förändringarna sedan i fjol.

Sämre än index

De här märkena har försämrat sitt index jämfört med i fjol.

MärkeMinskning (%)
Volvo PB-0,2
Lexus-0,8
Mercedes PB-2,4
Nissan-3,0
Mazda-5,2
Toyota-6,2
Subaru-6,2
Suzuki-6,4
Kia-14,0
BMW-15,9
Honda-16,4
Siffrorna anger de procentuella förändringarna sedan i fjol.

29:e gången

I år är det 29:e gången som MRFs generalagentenkät utförs. Den genomförs av Verian med bland andra Sifo som ägare. Svarsfrekvensen är som vanligt hög. Högst svarsfrekvens har Merecedes transportbilar med 86 procent och märket kommer att premieras på GA-dagen den 17 maj. I fjol var frågebatteriet nytt, vilket gjorde att vi inte kunde jämföra med tidigare års resultat. Det kan vi däremot göra i år.