Scania överst på pallen

Alla

David Källsäter, vd för Scania Sverige.

Vi har intervjuat båda generalagenterna och återförsäljarföreningarna. Läs deras kommentarer till årets resultat. Välj märke i listan ovanför.

1

Scania

Scania kniper förstaplatsen före Volvo i GA-enkätens lastbilsklass med ett index på strax över 100. Fjolåret innebar utmaningar som för alla andra pandemiåret 2020. Kommersiellt blev året för Scania bra och återförsäljarna sålde fler lastbilar 2020 jämfört med 2019, trots pandemin och Scania blev marknadsledare för andra året i rad. “Jag tycker vi har behållit en stabilitet i relationer och generella betyg trots att det har varit en pandemi under året”, säger vd David Källsäter på Scania Sverige.

2

Volvo

Pandemiåret 2020 blev ett år när Volvo Lastvagnar och återförsäljarna hjälptes åt med fokus på kunden. Belöningen för generalagenten är bättre betyg från handlarna, även om det inte riktigt räcker hela vägen fram till förstaplatsen. “Åf-nätet har gjort ett bra jobb och har sett till att hålla öppet. Som helhet har transportnäringen lyckats hålla Sverige rullande”, säger Stefan Strand, chef för Volvo lastvagnar i Sverige.

Dela via mail

Axplock ur enkäten

Bara två aktörer i år

Mercedes tunga lastbilar har i år fallit bort ur GA-enkäten. Det beror på för få svarande företag. Det betyder att bara Scania och Volvo ingår i årets enkät som vanns av Scania med knapp marginal (index 100,7) före Volvo (index 99,3). Volvo förbättrade sitt index med 9,5 procent medan Scania försämrade sitt med 0,1 procent.

Varierande lyhördhet för lönsamheten

På det hela taget är betygen ganska lika mellan märkena på de 130 olika delfrågorna i enkäten. På frågan om hur lyhörda generalagenten är för synpunkter på lönsamheten skiljer det dock. Scaniahandlarna upplever att huvudmannen lyssnar. Sämre är det på Volvosidan.

Tillgång på lastbilar

Tillgången på lastbilar är ju en central fråga för återförsäljarna. Här får båda märkena med god marginal godkänt. Volvo får dock bättre betyg än Scania. Leveranstiderna får också klart godkänt. Även här är Volvo snäppet bättre. Likadant när det gäller leveransprecisionen.