Fiat 2020 - MRF

Fiat 2020

Förre Sverigechefen Francesco Vanni lämnade sitt uppdrag i januari och arbetar numera inom FCA i England. Rekryteringsprocessen drog ut på tiden och när Corona-krisen inleddes stod Fiat utan en Sverigechef. Simon Rivier har själv tagit ansvaret för Sverige från kontoret i Danmark.

Återförsäljarnas frustration syns bland annat i ett av de öppna svaren: ”Obefintlig affärsmoral, toppstyrt från Italien, ingen förståelse”.

– Det var olyckligt att vi inte lyckades få in den nya Sverigechefen när vi hade planerat och med Corona-virusets påverkningar blir tillsättningen än mer försenad, men vi gör allt vi kan för att påskynda rekryteringen, säger en frustrerad Simon Rivier.

Simon Rivier är speciellt besviken på resultatet som han beskriver som en negativ utveckling, men som faktiskt får Fiat personbilar att klättra ett steg upp i tabellen från 20:e plats (2019) till 19:e plats i år. Även utan Sverige-chef.

Den sett till svenska marknaden stora efterfrågan av elbilar och plug-in-bilar har gjort att återförsäljarna är något otåliga, men i år kommer både Fiat och Jeep med flera nya modeller med el- och plug-in-hybrid teknik.

– Andelen elektrifierade bilar på svenska marknaden är betydande och vi är glada för att vi kan presentera flera nya modeller under året. Vi har redan öppnat förbokningen för den ikoniska 500-modellen som lanseras senare i år i en helt ny design. Fiat Panda och 500 introduceras med mildhybrid teknik, säger Simon Rivier.

ÅF-nätet har delvis förändrats under året. Ett par återförsäljare har sagts upp, något som också kan ha påverkat resultatet i enkäten.

– När det gäller förändringarna i affärsvillkoren implementeras dessa under 2020. De nya marginalerna är mer värdefulla för återförsäljarna, men kräver ett dedikerat fokus på kundnöjdhet för att få full effekt, säger Simon Rivier.

Rivier är tämligen oförstående till att indexet inte har höjts i år.

– Vi har fortsatt att fokusera framåt och på den strategi som sedan tidigare har mottagits positivt från våra återförsäljare. Teamet på Sverigekontoret är detsamma och vi fortsätter att ha en bra dialog med våra återförsäljare. Vi har inte heller infört några större förändringar som kan ge negativ påverkan på resultatet. Återförsäljarnas betyg känns som en markering, säger Simon Rivier.

Under Corona-krisen har FCA stöttat sina Fiat-ÅF med olika åtgärder och hoppas kunna återhämta affären med den utökade elektrifierade flottan.

Enligt Bil Swedens statistik minskade försäljningen i mars med 35 procent och med drygt 7 procent sedan årets början. Marknadsandelen är en procent.

Text Maria Eriksson