Elektrifiering av bilar och lastbilar - MRF

Elektrifiering av bilar och lastbilar

Idag debatteras ofta hur transformeringen från en fossildriven till en elektrifierad fordonsflotta ska ske på kortast möjliga tid. Något som vi på MRF bevakar och försöker underlätta genom en rad olika insatser.

Ett exempel är eftermarknaden för elfordon. Allt från krockade bilar med tillknycklade batterier till enklare servicearbeten kommer att kräva kunskap inom elsäkerhet. Där finns idag ett stort kunskapsgap att fylla och det är viktigt att alla aktörer hjälps åt, inte minst med tanke på den elektriska risken som tillkommer i jämförelse med traditionella framdriftstekniker. 

MRF, Bil Sweden och SFVF har därför lanserat en ny branschstandard för säker hantering av elfordon. Den nya elbilsstandarden gäller som rekommenderat minimikrav i Sverige med målsättning att skapa säkra arbetsplatser på landets fordonsverkstäder.


Utvecklingen av nybilsförsäljningen i Sverige under 2021

MånadEl/hybridBensin/diesel
Oktober5 8878 201
September8 8858 727
Augusti6 4498 543
Juli4 1578 542
Juni11 45815 162
Maj6 27912 272
April6 78710 335
Mars5 61126 765
Februari2 97313 141
Januari2 66612 010
Källa: Bil Sweden, branschorganisation för tillverkare och importörer av personbilar, lastbilar och bussar.

Exempel på vad vi bidrar med

MRF, Bil Sweden och SFVF har tillsammans lanserat en ny branschstandard för säker hantering av elfordon. Den nya elbilsstandarden gäller från och med nu som nytt rekommenderat minimikrav i Sverige. Målet är att skapa säkrare arbetsplatser för landets fordonsverkstäder.

För oss som branschorganisation betyder det att vi stöttar positiva åtgärder runt om i landet och att vi också förändrar vårt arbetssätt gentemot medlemmar och bransch.

MRF och hållbarhetsmålen

Nytt inom hållbarhet

  • Dags för schyssta däck
    Globala målet nr 8 handlar om anständiga arbetsvillkor, medan nr 15 handlar om biologisk mångfald. Däckindustrin är en stor miljöbov,…
  • Debattartikel i GP: Bromsa inte utvecklingen
    Idag replikerar MRF en debattartikel i Göteborgs-Posten där vi lyfter fram hur viktigt det är att möjligheten att ladda sina elbilar inte får hindras av begränsat antal parkeringsplatser. Vill vi att utvecklingen av den ökade andelen laddbara fordon ska fortsätta behöver makthavarna ge bilisterna möjlighet att ladda sina bilar där de bor och arbetar.
  • Nya skattereduktionen slår mot den hållbara bilismen
    Regeringen presenterade i dagarna sitt förslag på förändringar i reseavdragen som privatpersoner får göra för sina resor till sitt arbete. Systemet ska enligt förslaget ändras så att reseavdragen ska ersättas av en skattereduktion med en hel del försämringar för den som tvingas ta bilen lite längre sträckor till sitt arbete.