Övergripande åtgärder mot klimatförändringar - MRF

Övergripande åtgärder mot klimatförändringar

Mål 13 handlar bland annat om att integrera klimatåtgärder i strategier och planering på nationell nivå. För oss som branschorganisation betyder det att vi stöttar positiva åtgärder runt om i landet och att vi också förändrar vårt arbetssätt gentemot medlemmar och bransch.

MRF uppmuntrar och hjälper medlemsföretag med råd för att de ska kunna installera laddstoplar för elbilar vid sina anläggningar. Vi uppmundrar också externa aktörer. Ett exempel är MRFs Stora Pris som 2021 tilldelades Mariestads kommun för att deras solcellsdrivna tankstation, som är ett föredöme för andra kommuner.

Vi ligger bakom handelsplattformen Wayke, där bilhandelsföretag i hela landet kan sälja begagnade bilar online. Genom en satsning på detaljerade beskrivningar, foton och filmer samt bra konsumentgarantier har kunderna möjlighet att skapa sig en så pass bra bild av ett fordon att det går att köpa det utan att åka runt till olika platser och jämföra.

MRF håller utbildningar för dig som är medlem i en rad ämnen från verkstadsjuridik till att kunna arbeta med härdplast. Och eftersom våra medlemmar finns överallt i Sverige så har det, redan innan pandemin, varit naturligt för oss att hålla de flesta av dem digitalt. Det minskar inte bara klimatavtrycket som uppstår när många måste resa, det gör också att vi kan erbjuda utbildningarna till fler deltagare vid varje tillfälle.

Våra utbildningar underlättar för våra medlemmar att på ett enkelt sätt tillgodose sin personal viktiga kunskaper. Vi har idag verktyg för att köra live-utbildning och e-learning som du kan delta i och dessutom bli diplomerad. Successivt kommer fler e-learning-utbildningar att lanseras. Även andra sorters träffar och möten görs digitalt. Ett exempel är det webbinar vi höll med Solkompaniet för att visa hur du kan hantera laddstationer på din anläggning.

Digitalt är bra, men vi gillar såklart att träffas i verkligheten också. Det viktigaste är att tänka till innan. Går det att minimera resandet, samåka eller på annat sätt vara klimatsmarta så föredrar vi det!

Susanné Wallner, näringslivschef i Mariestads kommun, mottagare av MRFs Stora Pris 2021 för satsning på solcellsdriven tankstation.
MRF delar varje år ut MRFs Stora Pris till en eller flera aktörer som påverkar branschen i positiv riktning.

Exempel på vad vi bidrar med

MRF uppmuntrar och hjälper medlemsföretag och andra aktörer att ställa om mot en elektrifierad fordonsflotta. Handelsplattformen Wayke är ett bidrag till den cirkulära ekonomin där begagnade bilar hittar nya ägare. MRF håller också webbinarium och arbetar med e-learning.

MRF och hållbarhetsmålen

Nytt inom hållbarhet

  • Dags för schyssta däck
    Globala målet nr 8 handlar om anständiga arbetsvillkor, medan nr 15 handlar om biologisk mångfald. Däckindustrin är en stor miljöbov,…
  • Debattartikel i GP: Bromsa inte utvecklingen
    Idag replikerar MRF en debattartikel i Göteborgs-Posten där vi lyfter fram hur viktigt det är att möjligheten att ladda sina elbilar inte får hindras av begränsat antal parkeringsplatser. Vill vi att utvecklingen av den ökade andelen laddbara fordon ska fortsätta behöver makthavarna ge bilisterna möjlighet att ladda sina bilar där de bor och arbetar.
  • Nya skattereduktionen slår mot den hållbara bilismen
    Regeringen presenterade i dagarna sitt förslag på förändringar i reseavdragen som privatpersoner får göra för sina resor till sitt arbete. Systemet ska enligt förslaget ändras så att reseavdragen ska ersättas av en skattereduktion med en hel del försämringar för den som tvingas ta bilen lite längre sträckor till sitt arbete.