Rättvisare arbetsmarknad på väg

Rättvisare arbetsmarknad på väg

När motor- och verkstadsbranschen ställer om från mekanisk till mer digital teknik öppnar sig nya möjligheter. Historiskt sett har det oftast varit mansdominerade arbetsplatser och en arbetsmiljö som inkluderar en del tungt kroppsarbete. I nästa generations verkstäder blir förutsättningarna annorlunda.

Elektrifieringen av fordon är en sak, men framtidens bilar är mer än så. Vad händer när bilarna blir mer självkörande och har interaktiva vindrutor med både trafikinformation och underhållning? Då kommer personer med känsla för teknik och datorer får en mycket större arbetsmarknad att ge sig ut på. Det kommer också leda till könsmässigt jämnare och en kulturellt mångsidigare fördelning i yrkeskåren. Att göra branschen mer attraktiv för fler människor är något som MRF arbetar med idag, inte minst via sajten blifordonstekniker.se

I och med att vår bransch behöver anställa tusentals personer de kommande åren så ökar det också möjligheter för ungdomar att få praktik – vilket i en förlängning kan minska ungdomsarbetslösheten.

Även angränsande branscher som transport och däckindustrin behöver nya, hållbara lösningar. Ett initiativ är GPSNR som verkar för större miljöhänsyn och förbättrade arbetsvillkor genom hela kedjan från småodlare av naturgummi, gummiproducenter och processindustri, till däcktillverkare. Tillsammans med bland andra däcktillverkaren Pirelli och BMW Group har de nu lanserat ett FSC-certifierat däck, ett första steg mot mer hållbar däcktillverkning.

Åkeribranschen behöver rensa ut oseriösa företag och aktörer som kör olagliga cabotagetransporter i Sverige. Detta trots skärpta regler i EU:s mobilitetspaket. Genom åren har allt fler inrikestransporter utförts av utländska åkerier som betalar löner långt under svenska kollektivavtalsnivåer och som dessutom pressar sina chaufförer att bryta mot både arbetstids- och trafikregler. MRF uppmanar nu regeringen att tillsätta de resurser som krävs för att genomföra förslag där vikten av kontroll ute på våra vägar inte nog kan understrykas.

Exempel på vad vi bidrar med

MRF arbetar kontinuerligt för att göra branschen mer attraktiv för fler människor med olika bakgrund. Ett nav i det arbetet är sajten blifordonstekniker.se som inspirerar, publicerar nyheter samt listar lediga jobb och utbildningar.

Dela via mail

Nytt Inom hållbarhet

Dags för schyssta däck

Eftersom däckproduktion är en storkonsument av naturgummi och dessutom slukar olja, har det stor betydelse hur...

Läs mer

Debattartikel i GP: Bromsa inte utvecklingen

Idag replikerar MRF en debattartikel i Göteborgs-Posten där vi lyfter fram hur viktigt det är att...

Läs mer

Nya skattereduktionen slår mot den hållbara bilismen

Regeringen presenterade i dagarna sitt förslag på förändringar i reseavdragen som privatpersoner får göra för sina...

Läs mer

Mariestad vinner MRFs stora pris 2021

Årets pris går till Mariestads kommun som har lyckats väl i sin offensiva satsning på hållbar...

Läs mer
Visa alla