Rättvisare arbetsmarknad på väg - MRF

Rättvisare arbetsmarknad på väg

När motor- och verkstadsbranschen ställer om från mekanisk till mer digital teknik öppnar sig nya möjligheter. Historiskt sett har det oftast varit mansdominerade arbetsplatser och en arbetsmiljö som inkluderar en del tungt kroppsarbete. I nästa generations verkstäder blir förutsättningarna annorlunda.

Elektrifieringen av fordon är en sak, men framtidens bilar är mer än så. Vad händer när bilarna blir mer självkörande och har interaktiva vindrutor med både trafikinformation och underhållning? Då kommer personer med känsla för teknik och datorer får en mycket större arbetsmarknad att ge sig ut på. Det kommer också leda till könsmässigt jämnare och en kulturellt mångsidigare fördelning i yrkeskåren. Att göra branschen mer attraktiv för fler människor är något som MRF arbetar med idag, inte minst via sajten blifordonstekniker.se

I och med att vår bransch behöver anställa tusentals personer de kommande åren så ökar det också möjligheter för ungdomar att få praktik – vilket i en förlängning kan minska ungdomsarbetslösheten.

Även angränsande branscher som transport och däckindustrin behöver nya, hållbara lösningar. Ett initiativ är GPSNR som verkar för större miljöhänsyn och förbättrade arbetsvillkor genom hela kedjan från småodlare av naturgummi, gummiproducenter och processindustri, till däcktillverkare. Tillsammans med bland andra däcktillverkaren Pirelli och BMW Group har de nu lanserat ett FSC-certifierat däck, ett första steg mot mer hållbar däcktillverkning.

Åkeribranschen behöver rensa ut oseriösa företag och aktörer som kör olagliga cabotagetransporter i Sverige. Detta trots skärpta regler i EU:s mobilitetspaket. Genom åren har allt fler inrikestransporter utförts av utländska åkerier som betalar löner långt under svenska kollektivavtalsnivåer och som dessutom pressar sina chaufförer att bryta mot både arbetstids- och trafikregler. MRF uppmanar nu regeringen att tillsätta de resurser som krävs för att genomföra förslag där vikten av kontroll ute på våra vägar inte nog kan understrykas.

Exempel på vad vi bidrar med

MRF arbetar kontinuerligt för att göra branschen mer attraktiv för fler människor med olika bakgrund. Ett nav i det arbetet är sajten blifordonstekniker.se som inspirerar, publicerar nyheter samt listar lediga jobb och utbildningar.

MRF och hållbarhetsmålen

Nytt inom hållbarhet

  • Dags för schyssta däck
    Globala målet nr 8 handlar om anständiga arbetsvillkor, medan nr 15 handlar om biologisk mångfald. Däckindustrin är en stor miljöbov,…
  • Debattartikel i GP: Bromsa inte utvecklingen
    Idag replikerar MRF en debattartikel i Göteborgs-Posten där vi lyfter fram hur viktigt det är att möjligheten att ladda sina elbilar inte får hindras av begränsat antal parkeringsplatser. Vill vi att utvecklingen av den ökade andelen laddbara fordon ska fortsätta behöver makthavarna ge bilisterna möjlighet att ladda sina bilar där de bor och arbetar.
  • Nya skattereduktionen slår mot den hållbara bilismen
    Regeringen presenterade i dagarna sitt förslag på förändringar i reseavdragen som privatpersoner får göra för sina resor till sitt arbete. Systemet ska enligt förslaget ändras så att reseavdragen ska ersättas av en skattereduktion med en hel del försämringar för den som tvingas ta bilen lite längre sträckor till sitt arbete.